maandag 28 november 2016

Wielerbonden

Wat is dat met al die bonden? 


Te veel is trop en trop is te veel! Soms snap ik de wereld niet. In het voetbal is Wales een land apart omdat het een eigen voetbalbond heeft. Net zoals Andorra en Gibraltar. Terwijl Gibraltar en Wales tot Engeland behoren en Andorra bij Spanje. Zo zijn er in België drie fietsers/wielerbonden nl. WVB, VWB en de Fietsersbond. Wat zijn nu de verschillen??

Wielerbond Vlaanderen


Bij de WVB (Wielerbond Vlaanderen) moest ik even zoeken op de site om de voordelen te vinden. Eerst klikken op Recreatie en dan klikken op Voordelen voor jou. Daar staat er een lijstje:
Verzekering, magazine Cycling.be en nieuwsbrief, Cycling Vlaanderen fietsbijstand, tussenkomst mutualiteit, laureaatschappen, kalender, Bikeshop for biker, op de wielerpiste, op de bmx-piste, kortingtochten en wedstrijden, voordelig erop uit, VAB-voordelen, korting RouteYou,
korting pretparken.

Er zijn dus verschillende wielerbonden, maar de WVB heeft dan ook nog eens regionale websites zoals www.wiebowest.be voor West-Vlaanderen, www.wbvoostvl.be voor Oost-Vlaanderen, www.wbvantwerpen.be voor Antwerpen. Elke site heeft dan een totaal andere lay-out. Volgens mijn zijn het dus persoonlijke initiatieven. Ik zie persoonlijk graag alles op één site.

Verzekering WVB

De verzekering bevat persoonlijk ongevallenverzekering (medische kosten en overlijden, inclusief hartfalen), B.A .en rechtsbijstand 24 op 24 en 7 op 7 ook in het buitenland voor elk ongeval met de fiets. Vanaf 70 jaar heb je een doktersattest nodig van goede gezondheid. De verzekering is ook geldig voor sporten als zwemmen, joggen, fitness, atletiek en turnen zowel individueel als in clubverband.

Vlaamse Wielrijdersbond


De site van de Vlaamse Wielrijdersbond, VWB dus, is veel eenvoudige dan die van WVB. Hier is de lijst veel korter. De ledenvoordelen: Magazine, fietshandelnetwerk, fietsvriendelijke café's en B&B's, medische vragen, info ziekenfonds. Ik lijk niet direct overtuigd. Een lijstje met fietsvriendelijke café's had ik waarschijnlijk ook wel via Google gevonden. Zijn er dan fietsonvriendelijke café's? Medische vragen en info ziekenfonds lijken mij niet direct voordelen. Info ziekenfonds blijkt dat je een attest kan krijgen om in te dienen bij je mutualiteit. Dat is dus wel een voordeel. In een ander menu staat er dan wel nog de rubriek verzekering die zeker niet onbelangrijk is.

Verzekering VWB

Verzekering 24 op 24 uur (B.A. + Lichamelijke ongevallen + Rechtsbijstand) ook in buitenland, ook als U alleen fietst, bij ALLE organisaties. Geen specifieke fietskledij vereist, noch een specifieke sportfiets. Ook geldig voor o.m. E-bikes (maximaal vermogen van 250 Watt en max 25 km/h trapondersteuning, geen E-bikes die tot 45 km/h gaan dus), ligfietsen, 3-wielers, tandems. Zelfde waarborgen ongeacht de leeftijd. Naast het fietsen zijn ook zwemmen, joggen, wandelen, fitness, atletiek, turnen en chronoritten verzekerd.   

Bij de verzekeringen staat er dan ook nog dat je een Senior Safety Pack (Sportonderbrekingvergoeding en agressiedekking), gratis pechverhelping, sportnevenactiviteiten en niet-sportactiviteiten (dekking als je een voetbalmatch speelt met je wielerclub of bbq organiseert, enkel als het op de clubkalender staat) en reisbijstandsverzekering.

Fietsersbond


De site van de Fietsersbond is mooi gemaakt. Je merkt direct dat deze bond gericht iets op de 'gewone' fietsers, mensen die graag op reis gaan met de fiets. Hiermee bedoel ik minder gericht op racefietsers en mtb'ers. Deze bond heeft opvallende andere voordelen dan de 2 andere bonden. De voordelen zijn: DAS rechtsbijstand,  -15 % VAB, - 10 % Callant fietsomnium, - 10 % Gîte Ferme du Ruisseau, - 5 % Vos Travel, - 15 % Lannoo fietsgidsen, - 15 % handleidingen van opleidingscenrum Verkeer en Mobiliteit, -4,50 euro Fietsen Moet Kunnen (niet commercieel tijdschrift), Vogelvrije Fietser (tijdschrift Fietsersbond Nederland), - 20 % MO*magazine, - 3 euro EVA vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief, - 2 euro Centrum Ronde van Vlaanderen, - 10 à 20 % Zon en Zee Strandhotel, - 10 % Kudzu eco Webshop, - 10 % Cambio autodelen, 2 gratis ritten Blue Bike, - 5 à 10 % bij meer dan 180 fietshandelaars, - 4,05 euro tijdschrift Grinta.

Een heel pak voordelen. Opvallende verschillen met de WVB en VWB zijn de verzekering. Bij de fietsersbond is er enkel sprake van rechtsbijstand (tot 12394,68 euro per jaar) en niet van een hele verzekering in geval van schade. Bij schade moet je beroep doen op je familiale verzekering. Er is geen attest om terug te krijgen van je mutualiteit. Wel heel wat korting op heel wat lectuur Mo*magazine, Grinta, Vogelvrije Fietser... Heel wat zaken voor fietsreizen zijn in korting, bijvoorbeeld VOS-travel, fietsgidsen bij Lannoo.

De website is wel heel duidelijk. Het is leuk dat er ook aandacht is van veiligheid in het verkeer in al zijn facetten. Hierin verschilt de Fietsersbond duidelijk. Er staat echter ook wel eerder nutteloze info op over de soorten fietsen. Zo is er een uitleg over wat een bakfiets precies is.

Je kan dus algemeen wel stellen dat de Fietsersbond heel wat anders is dan de WVB en VWB.

Prijzen


De fietsersbond goedkoper maar de dekking van verzekering is heel wat minder. Het biedt wel heel wat andere voordelen van vooral kortingen. De VWB is goedkoper voor een gezin tov WVB, maar dat verschil kun je snel terugverdienen met de korting bij tochten.

De verschillen op vlak van verzekering

Gezien er geen sprake is van een soort verzekering bij de Fietserbond wordt deze in onderstaand overzicht buiten beschouwing gehouden.

Conclusie

Lichamelijke schade is bij WVB opbeperkt. Bij VWB tot 5 miljoen euro (2,5 miljoen per slachtoffer). Er staat wel bij in hoofdsportactiviteit. Wat zou dit betekenen? De stoffelijke schade is bij VWB 5000 euro hoger. Bij VWB staat ook toevertrouwd goed. Wat is dit? Dit staat niet bij WVB. bij VWB is er ook een regeling voor vrijwilligers.

Voor mij lijkt het dat WVB meer op de persoon is gericht en dat VWB meer is gericht op een club.


Conclusie

Bij overlijden staat er bij WVB hartfalen, bij VWB niet. Er is wel een bijkomende waarborg van 4500 euro voor begrafeniskosten bij VWB. Bij blijvende werkonbekwaamheid krijg je 35000 euro. Dit is bij de WVB beperkt tot 2 jaar en VWB onbeperkt. Bij tijdelijke werkonbekwaamheid is het bedrag per dag hetzelfde, maar bij VWB slechts 52 weken, dus 1 jaar, bij WVB 2 jaar. Op gebied van tandprotheses komt het op hetzelfde neer.



Conclusie

Misschien zit hier wel het grootste verschil. Bij schadegevallen is er een dekking tot 50 000 euro en bij VWB tot 12 500 euro.

(Mijn) algemene conclusie

Op gebied van sporten en verzekering zijn beide bonden bijna hetzelfde. De onbeperkte lichamelijke schade, overlijden inclusief hartfalen, de duurtijd bij blijvende invaliditeit die langer is, het veel grotere bedrag bij rechtsbijstand vind ik persoonlijk opvallende zaken die de voorkeur geven aan de WVB.

De prijs als individueel lid is 30 euro bij beide. De prijs voor een gezin is bij WVB 36 euro en bij VWB 30 euro. Wel beetje gek dat je bij VWB meer mensen kunt verzekeren voor dezelfde prijs, maar het is goedkoper.

Bij WVB krijg je korting op tochten, bij VWB vind ik dit niet terug. Als je graag van die (mtb)-tochten doet heb je al snel die 6 euro teruggewonnen.

Het magazine Cycling.be bij WVB vind ik persoonlijk ook veel hipper dan dat van VWB. Ook de website van WVB vind ik iets beter hoewel hij overvol staat. Ik moet telkens zoeken. Ik probeerde met mijn persoonlijk login steeds in te loggen bij de clublogin. Zo'n dingen kunnen duidelijker. Bij VWB is hij veel slanker en aangenamer en overzichtelijker. Dan nog niet vergeten dat WVB nog regiosites heeft. Ik heb graag één site waarop alles overzichtelijk zit. Een zoekbalk kan op beide sites al heel wat doen.

Ik zou voor elk gezin die een beetje fietst aanraden om lid te worden van een wielerbond. Het is echt niet duur. De verzekering is meer een sportverzekering in plaats van een fietsverzekering.

Mocht het niet opvallen mijn algemene voorkeur gaat uit naar de WVB. Dit omwille van de kortingen bij tochten met de mtb, ookal doe ik er maar 3 op een jaar, het tijdschrift Cycling.be, de verzekering op zich.

Aan de wielerbonden geef ik de tip werk samen. Er zijn al veel uitdrukkingen die er met een reden zijn: samen zijn we sterk, vele handen maken licht werk, ook voor de kosten... Maak van twee magazines nog een beter magazine, of goedkoper en maak fietsen zo nog groter. Ook voor de fietser zou dit dus voordelen geven.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten