woensdag 30 november 2016

Miniatuur rennertjes


Coureurkes

Aan de kop rijdt Merckx met Faema shirt.
Je ziet ze weer steeds vaker die miniatuur rennertjes. Ik zag ze voor het eerst bij Gino Bikes in Oostende. Daar hadden ze in een mooie verpakking The original Flandriens. Het herinnerde me eraan dat ik uit het huis van mijn grootouders zo'n doosje met rennertjes had meegenomen. Thuis ging ik op zoek naar de doos met coureurkes. Mijn nonkel speelde de koers ermee na. Ze zijn leuk gemaakt. Ze staan op de kast in de woonkamer. Ze hebben iets speciaals en ik kijk er graag naar. De combinatie van de kleuren zijn mooi.

Dit zijn 3 zamac renners.
Ik ging googelen op zoek naar meer informatie. Ik vond enkele websites terug die rennertjes beschilderen en daarna verkopen. Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik op bokeswielerblog terecht. Daarop heb je alle info in één keer. Je zal zien dat er zelfs een heel bordspel van is. Op Sportgoodies vind je alle rennertjes en bordspellen in een webshop. Wie meer wil weten van de wielerbordspellen kan deze site volgen. Je zal zien dat er ook al heel wat geschiedenis in het spel zelf. Als ik het goed begrijp kan je de rennertjes kopen om te beschilderen. Je kunt ook stickersets kopen om erop te kleven. Je kunt ze ook kant en klaar kopen.

Op zoek naar info

Online zocht ik naar info over de geschiedenis ervan. Wanneer is men begonnen met van die rennertjes te maken? Welke bedrijf was dit? Welk model is het meest originele? Online vond ik terug dat er verschillende kwaliteiten zijn van rennertjes. Je vindt ze meestal terug in plastic en zamac. Zamac is een legering van vooral zink en aluminium. Ik heb er 3 in zamac en een stuk of 30 in plastic en 4 in zwaar metaal. Hieronder staat mijn collectie. Telkens ik aan 50-tigers en 60-tigers zeg dat ik van die rennertjes heb, antwoorden ze: "'t schijnt dat die veel geld waar zijn". Is dit nu zo? Wat is de waarde dan? Hopelijk kan deze blog helpen met deze vragen en reageren de lezers onder dit bericht.














Grote renners

Voor wie de miniatuur renners te mini zijn. In het Wielermuseum in Roeselare vind je grotere modellen. Ze zijn 24 cm breed en 20,50 cm hoog en verkrijgbaar in 5 kleuren. De renners zitten verpakt in een mooie en beschermende doos en je krijgt er nog een leuke button bovenop. De prijs is 59 euro voor een gekleurde renner, 200 euro voor een set van vier renners in de vier basiskleuren. Klik hier voor de link.

Rowley Haverly

Rowley is een artiest en maakt op basis van foto's een mini-me renner van jezelf op basis van foto's. Lees hier zijn verhaal. Zijn website http://www.rovelo.cc/. Een basis renner kost 25 pond. Eentje met helm en zonnebril kost 35 pond. Reken daar nog verzending bij. Een vriendin van mij bestelde er zo eentje en betaalde 70 euro. Hieronder de foto. Geef toe, wel een leuk cadeau!






Echte fietsjunkie ideeën 2

Online vond ik deze afbeelding van een fiets verbonden met het zaagblad van een kettingzaag. Volgens mij is dit wel niet zo ideaal. Voor iedere blok die je wil zagen moet je van je fiets. Wel leuk dat iemand dit probeert te bouwen!
Foto gevonden op Preppers.nl

maandag 28 november 2016

Wielerbonden

Wat is dat met al die bonden? 


Te veel is trop en trop is te veel! Soms snap ik de wereld niet. In het voetbal is Wales een land apart omdat het een eigen voetbalbond heeft. Net zoals Andorra en Gibraltar. Terwijl Gibraltar en Wales tot Engeland behoren en Andorra bij Spanje. Zo zijn er in België drie fietsers/wielerbonden nl. WVB, VWB en de Fietsersbond. Wat zijn nu de verschillen??

Wielerbond Vlaanderen


Bij de WVB (Wielerbond Vlaanderen) moest ik even zoeken op de site om de voordelen te vinden. Eerst klikken op Recreatie en dan klikken op Voordelen voor jou. Daar staat er een lijstje:
Verzekering, magazine Cycling.be en nieuwsbrief, Cycling Vlaanderen fietsbijstand, tussenkomst mutualiteit, laureaatschappen, kalender, Bikeshop for biker, op de wielerpiste, op de bmx-piste, kortingtochten en wedstrijden, voordelig erop uit, VAB-voordelen, korting RouteYou,
korting pretparken.

Er zijn dus verschillende wielerbonden, maar de WVB heeft dan ook nog eens regionale websites zoals www.wiebowest.be voor West-Vlaanderen, www.wbvoostvl.be voor Oost-Vlaanderen, www.wbvantwerpen.be voor Antwerpen. Elke site heeft dan een totaal andere lay-out. Volgens mijn zijn het dus persoonlijke initiatieven. Ik zie persoonlijk graag alles op één site.

Verzekering WVB

De verzekering bevat persoonlijk ongevallenverzekering (medische kosten en overlijden, inclusief hartfalen), B.A .en rechtsbijstand 24 op 24 en 7 op 7 ook in het buitenland voor elk ongeval met de fiets. Vanaf 70 jaar heb je een doktersattest nodig van goede gezondheid. De verzekering is ook geldig voor sporten als zwemmen, joggen, fitness, atletiek en turnen zowel individueel als in clubverband.

Vlaamse Wielrijdersbond


De site van de Vlaamse Wielrijdersbond, VWB dus, is veel eenvoudige dan die van WVB. Hier is de lijst veel korter. De ledenvoordelen: Magazine, fietshandelnetwerk, fietsvriendelijke café's en B&B's, medische vragen, info ziekenfonds. Ik lijk niet direct overtuigd. Een lijstje met fietsvriendelijke café's had ik waarschijnlijk ook wel via Google gevonden. Zijn er dan fietsonvriendelijke café's? Medische vragen en info ziekenfonds lijken mij niet direct voordelen. Info ziekenfonds blijkt dat je een attest kan krijgen om in te dienen bij je mutualiteit. Dat is dus wel een voordeel. In een ander menu staat er dan wel nog de rubriek verzekering die zeker niet onbelangrijk is.

Verzekering VWB

Verzekering 24 op 24 uur (B.A. + Lichamelijke ongevallen + Rechtsbijstand) ook in buitenland, ook als U alleen fietst, bij ALLE organisaties. Geen specifieke fietskledij vereist, noch een specifieke sportfiets. Ook geldig voor o.m. E-bikes (maximaal vermogen van 250 Watt en max 25 km/h trapondersteuning, geen E-bikes die tot 45 km/h gaan dus), ligfietsen, 3-wielers, tandems. Zelfde waarborgen ongeacht de leeftijd. Naast het fietsen zijn ook zwemmen, joggen, wandelen, fitness, atletiek, turnen en chronoritten verzekerd.   

Bij de verzekeringen staat er dan ook nog dat je een Senior Safety Pack (Sportonderbrekingvergoeding en agressiedekking), gratis pechverhelping, sportnevenactiviteiten en niet-sportactiviteiten (dekking als je een voetbalmatch speelt met je wielerclub of bbq organiseert, enkel als het op de clubkalender staat) en reisbijstandsverzekering.

Fietsersbond


De site van de Fietsersbond is mooi gemaakt. Je merkt direct dat deze bond gericht iets op de 'gewone' fietsers, mensen die graag op reis gaan met de fiets. Hiermee bedoel ik minder gericht op racefietsers en mtb'ers. Deze bond heeft opvallende andere voordelen dan de 2 andere bonden. De voordelen zijn: DAS rechtsbijstand,  -15 % VAB, - 10 % Callant fietsomnium, - 10 % Gîte Ferme du Ruisseau, - 5 % Vos Travel, - 15 % Lannoo fietsgidsen, - 15 % handleidingen van opleidingscenrum Verkeer en Mobiliteit, -4,50 euro Fietsen Moet Kunnen (niet commercieel tijdschrift), Vogelvrije Fietser (tijdschrift Fietsersbond Nederland), - 20 % MO*magazine, - 3 euro EVA vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief, - 2 euro Centrum Ronde van Vlaanderen, - 10 à 20 % Zon en Zee Strandhotel, - 10 % Kudzu eco Webshop, - 10 % Cambio autodelen, 2 gratis ritten Blue Bike, - 5 à 10 % bij meer dan 180 fietshandelaars, - 4,05 euro tijdschrift Grinta.

Een heel pak voordelen. Opvallende verschillen met de WVB en VWB zijn de verzekering. Bij de fietsersbond is er enkel sprake van rechtsbijstand (tot 12394,68 euro per jaar) en niet van een hele verzekering in geval van schade. Bij schade moet je beroep doen op je familiale verzekering. Er is geen attest om terug te krijgen van je mutualiteit. Wel heel wat korting op heel wat lectuur Mo*magazine, Grinta, Vogelvrije Fietser... Heel wat zaken voor fietsreizen zijn in korting, bijvoorbeeld VOS-travel, fietsgidsen bij Lannoo.

De website is wel heel duidelijk. Het is leuk dat er ook aandacht is van veiligheid in het verkeer in al zijn facetten. Hierin verschilt de Fietsersbond duidelijk. Er staat echter ook wel eerder nutteloze info op over de soorten fietsen. Zo is er een uitleg over wat een bakfiets precies is.

Je kan dus algemeen wel stellen dat de Fietsersbond heel wat anders is dan de WVB en VWB.

Prijzen


De fietsersbond goedkoper maar de dekking van verzekering is heel wat minder. Het biedt wel heel wat andere voordelen van vooral kortingen. De VWB is goedkoper voor een gezin tov WVB, maar dat verschil kun je snel terugverdienen met de korting bij tochten.

De verschillen op vlak van verzekering

Gezien er geen sprake is van een soort verzekering bij de Fietserbond wordt deze in onderstaand overzicht buiten beschouwing gehouden.

Conclusie

Lichamelijke schade is bij WVB opbeperkt. Bij VWB tot 5 miljoen euro (2,5 miljoen per slachtoffer). Er staat wel bij in hoofdsportactiviteit. Wat zou dit betekenen? De stoffelijke schade is bij VWB 5000 euro hoger. Bij VWB staat ook toevertrouwd goed. Wat is dit? Dit staat niet bij WVB. bij VWB is er ook een regeling voor vrijwilligers.

Voor mij lijkt het dat WVB meer op de persoon is gericht en dat VWB meer is gericht op een club.


Conclusie

Bij overlijden staat er bij WVB hartfalen, bij VWB niet. Er is wel een bijkomende waarborg van 4500 euro voor begrafeniskosten bij VWB. Bij blijvende werkonbekwaamheid krijg je 35000 euro. Dit is bij de WVB beperkt tot 2 jaar en VWB onbeperkt. Bij tijdelijke werkonbekwaamheid is het bedrag per dag hetzelfde, maar bij VWB slechts 52 weken, dus 1 jaar, bij WVB 2 jaar. Op gebied van tandprotheses komt het op hetzelfde neer.



Conclusie

Misschien zit hier wel het grootste verschil. Bij schadegevallen is er een dekking tot 50 000 euro en bij VWB tot 12 500 euro.

(Mijn) algemene conclusie

Op gebied van sporten en verzekering zijn beide bonden bijna hetzelfde. De onbeperkte lichamelijke schade, overlijden inclusief hartfalen, de duurtijd bij blijvende invaliditeit die langer is, het veel grotere bedrag bij rechtsbijstand vind ik persoonlijk opvallende zaken die de voorkeur geven aan de WVB.

De prijs als individueel lid is 30 euro bij beide. De prijs voor een gezin is bij WVB 36 euro en bij VWB 30 euro. Wel beetje gek dat je bij VWB meer mensen kunt verzekeren voor dezelfde prijs, maar het is goedkoper.

Bij WVB krijg je korting op tochten, bij VWB vind ik dit niet terug. Als je graag van die (mtb)-tochten doet heb je al snel die 6 euro teruggewonnen.

Het magazine Cycling.be bij WVB vind ik persoonlijk ook veel hipper dan dat van VWB. Ook de website van WVB vind ik iets beter hoewel hij overvol staat. Ik moet telkens zoeken. Ik probeerde met mijn persoonlijk login steeds in te loggen bij de clublogin. Zo'n dingen kunnen duidelijker. Bij VWB is hij veel slanker en aangenamer en overzichtelijker. Dan nog niet vergeten dat WVB nog regiosites heeft. Ik heb graag één site waarop alles overzichtelijk zit. Een zoekbalk kan op beide sites al heel wat doen.

Ik zou voor elk gezin die een beetje fietst aanraden om lid te worden van een wielerbond. Het is echt niet duur. De verzekering is meer een sportverzekering in plaats van een fietsverzekering.

Mocht het niet opvallen mijn algemene voorkeur gaat uit naar de WVB. Dit omwille van de kortingen bij tochten met de mtb, ookal doe ik er maar 3 op een jaar, het tijdschrift Cycling.be, de verzekering op zich.

Aan de wielerbonden geef ik de tip werk samen. Er zijn al veel uitdrukkingen die er met een reden zijn: samen zijn we sterk, vele handen maken licht werk, ook voor de kosten... Maak van twee magazines nog een beter magazine, of goedkoper en maak fietsen zo nog groter. Ook voor de fietser zou dit dus voordelen geven.  

vrijdag 25 november 2016

Review Brompton

De Brompton is prachtig van design. Ik moest er eentje hebben en testen. Enkele maanden geleden kocht ik een Brompton met 3 versnellingen zonder bagagerek via een tweedehandssite. Ik kon hem op de kop tikken voor 935 euro en was zo goed als nieuw en was nog een jaar in garantie. Een koopje dus.

 De manier hoe je de Brompton opvouwt is echt knap. Zo smooth! Zo compact dat hij is! Er is geen enkele plooifiets die zo mooi is opgevouwen. Ik vind het een designstukje. Als ik tijd heb maak ik nog een kast om hem aan de muur te hangen. De eerste drie maal heb ik wel een YouTube-filmpje moeten bijhalen op hem opgevouwen te krijgen. Eens je het onder de knie hebt is het een makkie. Het gewicht valt redelijk goed mee als je die even moet dragen. Rijden, schakelen en remmen doet de Brompton ook zeer goed. Als ik een minpuntje moet opnoemen is het de 16 inch wielen. Die zijn nogal klein als je op kasseien moet rijden of op een dorpel moet rijden. Ik zou de voorkeur geven aan 20 inch wielen, maar dan kan hij niet zo compact zijn natuurlijk. Achteraan zit zo'n groot dik rubberen stuk die voor vering zorgt. Ik weeg 79 kg en mocht net iets minder veren. Er bestaat een harder rubber die er tussen kan. Dat zou dus wel nodig geweest zijn. Die rubberen stuk schuurde ook langs de grond als hij opgevouwen was en wou rijden met de wielen boven het achterwiel. Dat vond ik wel iets minder. Mijn Brompton had ook een telescopische zadelpen voor grote mensen. Ik ben 1 meter 86 cm groot en ik had die langere zadelpen wel nodig. De Brompton is dus zeker goed bevonden!






Misbruik maken van het fietspad

Op het fietspad mag alles. Soms is het echt niet te doen! Heel vaak auto's die parkeren. Bekijk maar het filmpje bij dit artikel. Zelf maak ik vaak ook dergelijk zaken mee.

Onlangs bij het rooien van de bieten stonden 3 grote vrachtwagens op het fietspad. Zo konden ze lekker snel alles van het veld inladen. Ik kon alleen nog afstappen en voorzichtig langs de vrachtwagen in het gras stappen. Op dat moment reed de vrachtwagen vooruit en raakte mijn jas de wielen. De chauffeur had totaal niks in de gaten. Ik ben dan maar op de weg gegaan waar auto's aan 90 km/h rijden. Terwijl ik onderstaande foto nam kwam er een auto uit beide richtingen. Aan remmen dachten ze duidelijk niet en zoefden rakelings langs mij. De bieten kon wel op een andere manier geladen worden, maar het ging iets langer duren. Had de vrachtwagen chauffeur eens uitgestapt om het een beetje in de gaten te houden. Het fietspad is dan ook helemaal stuk gereden. Verschillende kraken in het beton. De bieten de ernaast gevolgen zijn hebben ze niet opgeruimd en lag het fietspad er echt smerig bij.



Toevallig diezelfde dat was de drank leverancier van een huisje op de buiten ook van plan om het fietspad als parkeerplaats te gebruiken. Die reed dan bijna bij het buiten komen met zijn duveltje in mijn enkel. Dit alles terwijl hij twee meter verder op de oprit van zijn klant kan staan. Het was natuurlijk iets verder stappen.

Ik vond het er zodanig over dat ik de plaatselijke politie heb verwittigd. Ik stuurde het een uitgebreide mail met de foto's erbij. Twee uur later belde de politie al naar mij en vroeg naar meer info. De agent vroeg wanneer ik daar juist passeer en sindsdien zie ik nu vaak een agent langs mijn route rijden. Schitterend dat de politie hier op reageert en effectief iets doet! Iemand vertelde mij dat je ook via Wegen en verkeer iets kunt laten weten in dergelijk situaties.

Bij wegwerkzaamheden is het vaak het ergste. Meestal is er een goede bewegwijzering voor een alternatieve route voor de auto's, maar voor fietsers dan weer niet. Hiernaast een voorbeeld daarvan. Het bord moet je bijna zoeken. Op de plaats waar je moet fietsen hebben ze dan gewoon een hoop uitstekende buizen gegooid. Stel je voor als je daar in het donker met een beetje regen en je bent geconcentreerd op de weg. Bam! Met je hoofd tegen zo'n afgebroken stenen buis.

Daarom de algemene vraag om het fietspad niet te misbruiken. Ook niet voor even! Rij niet met een vrachtwagen het fietspad kapot. Graag iets meer aandacht bij wegwerkzaamheden. Bedankt aan de Politie van Zuienkerke voor jullie aanpak! Top!

woensdag 23 november 2016

Fietskledij 2.0

Echte renners kledij 2.0


www.isadoreapparel.com
www.cafeducycliste.com
Via Pinterest kom ik vaak nieuwe fietskledij tegen. Het lijkt alsof fietskledij in een nieuw tijdperk is gestapt. Er zijn nieuwe merken met echt een mooie stijl. Er is een heel goede combinatie van echte fietskledij voor de racefietser met dat vleugje lifestyle gehalte. Enkele van die merken die dit doen zijn het meest bekende PEdALED, die het nieuwe shirt maakte voor de Transcontinental Race, en Rapha. Andere merken met dezelfde stijl is Isadore Apparel en Café du Cycliste. Alle vier deze merken hebben prachtige spullen. Echt een heel mooi design. Veel van die merken hebben producten met merinowol. Sommige producten zijn eigenlijk ook perfect te gebruiken als casual kledij, maar dan telkens met een oogwenk naar het fietsen, bijvoorbeeld met zakken op de rug. De producten zijn jammer genoeg ook iets duurder. Zelf vind ik van Café du Cycliste de Albertine Orange en Camel prachtig. Ik zou deze jas graag aanschaffen voor dagelijks woon-werkverkeer.

Links:Isadore ApparelPEdALEDRaphaCafé du cycliste (Cote d'Azur)

Schoenen


Foto: www.bikerumor.com
Bij de fietsschoenen is er ook een nieuwe trend. Ook hier lijker er meer schoenen in lifestyle casualvorm te komen. Zelf vind ik de schoenen Giro Empire echt prachtig. Ook weer een sportief model, maar dan met een vleugje retro. De veters doen het echt meer op een schoen lijken ipv zo'n astrounautenmodel. De Giro Republic is ook echt een mooi model. Meer urban. Echt een mooi design voor onder een gewone broek.
Foto gevonden op Pinterest.com

Een ander merk van schoen is Quocpham. Ik ben er persoonlijk niet echt wild van, maar aan het aantal modellen te zien op hun website is er duidelijk een markt voor.

Links: Giroquocpham.com

T-shirts

Als je eens zoekwoorden t-shirt cycling in Google typt kom je al snel heel wat sites tegen. Je kunt er heel wat vinden met leuke quotes en afbeeldingen. Aan de t-shirts kun je echt zien dat fietsen hot is! De sites die ik het beste vond zijn: Cycleshirts, Spreadshirt, Teezily, Cycology, Velojunkie.

Ik heb al eens een t-shirt besteld op Spreadshirt. Ik bestelden zoals gewoonlijk een L, maar die was veel te groot en die werd dan ook probleemloos geruild. Bij Spreadshirt kun je ook je eigen ontwerpen toevoegen, voor degene die dus een leuk fietsontwerp hebben voor een t-shirt. Op Teezily kun je ook je eigen t-shirt of sweater ontwerpen om dan vanaf daar te verkopen.
Foto: velojunkie.nl

Retro

Foto: Magliamo.be
Retro en vintage zijn er in. De merk je ook aan de kledij van de merken die hierboven beschreven staan. Hiervoor kwam ik al volgende links tegen Retro Cycling Shirts en Magliamo. Bij Magliamo vind je echte retro wollen truitjes. Echt mooi, maar ik zie mezelf er niet fietsen. Deze shirts zijn eerder voor wie aan z'n retro fietsevenement wil deelnemen. Op de webshop van het wielermuseum in Roeselare kun je ook retrotruitjes komen. Je kunt er ook veel andere fietsspullen kopen.

Op crvv.be, dit is de site van De Ronde van Vlaanderen, vind je bij De Rondeshop een link naar retrotruitjes. Wederom mooi!

Wie totaal into retrofietsen is checkt best ook even retrofietser.nl.



Fietsrugzakken

Foto: Marginton.nl
In de fietsmode zijn de rugzakken ook hot. Er zijn heel wat messenger bags, zoals dat heet. De bekendste is wellicht die van Ortlieb, maar tegenwoordig zijn er veel coole modellen. Vaak gemaakt van canvas. De Millican canvas Merbag is zo'n prachtig model. Ook Brooks heeft er eentje gemaakt.

vrijdag 18 november 2016

Echte fietsjunkie ideeën 1

Wie echt niet kan stoppen met denken aan fietsen, kan fietsen overal gaan integreren. Als je je mountainbike die afgeschreven is echt niet van de hand kan doen, geen plaats meer hebt om aan de muur te hangen, is de fietsgrasmaaier wel een leuk alternatief. Hoewel ik denk dat die grasmaaierfiets niet echt zal werken. Het idee om je hang wat op te smukken is ook wel leuk gevonden. Hopelijk denken je kinderen niet dat ze echt binnen in huis mogen fietsen. Ofwel eigenlijk, je kunt nooit genoeg fietsen hé! :-)

Afbeeldingen zijn afkomstig van Pinterest. Een echte bron aan inspiratie!


zondag 13 november 2016

Cargo fietskar

Het begin

Met de fiets tov de auto heb je vaak de beperking dat je weinig kunt meenemen. Je gebruikt dan vaak de auto om bijvoorbeeld een surfplank, ladder of allerlei andere spullen te vervoeren. Ik was gek op de Bullitt cargo bike, maar die is niet bepaald goedkoop. Door te googelen kwam ik al snel vond ik dan leuke cargo fietskarren. Dit leek mij de ideale oplossing voor het vervoeren van meerdere spullen met de fiets. Met de Engelse zoekwoorden: cargo bicycle trailer vond ik nog meer coole exemplaren. Ik vond ook een bedrijfje in Amerika die lange cargo fietskarren maakt, nl.  bikesatwork.com. Ook het fietsenmerk Surly maakt één. Voor een model van 2 m 40 cm betaal je 850 dollar zonder verzending bij Bikes at Work. Dat vond ik dan weer aan de dure kant.

Cargo fietskar zelf maken

Via een tweedehandssite vond ik een versleten fietskar voor kinderen voor 15 euro. Ik verwijderde direct alle stof en bovenste buizen slijpte ik eraf. Ik kocht buizen om erop te lassen, maar die buizen bleken toch wat te zwaar te zijn. Daarom stapt ik van dat plan af. Ik besloot dan toch maar een plateau te maken van houten balkjes van 4 op 4 cm. He plateau is 2 m 20 op 55 cm. Daarop bevestigde ik een betontriplex plaatje van 4 mm. Het buizenonderstel van de fietskar monteerde ik eronder. De beugel met de stang om de kar aan de fiets te bevestigen plaatste ik helemaal vooraan. Op de zijkanten bevestigde ik haakje voor de touwen. Ik schilderde het geheel zwart. De totale kostprijs was nog geen 50 euro.

Conclusie

De cargo fietskar is SUPER handig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat het super makkelijk rijdt. Neen, je hoeft niet de hele tijd achterom te kijken. De kar volgt gewoon het spoor dat je met de fiets neemt. Als we boodschappen doen met de fiets met fietskar kun je parkeren bij de fietsenstalling van een winkel die meestal bij de ingang is. Thuis rij ik makkelijker met de boodschappen helemaal tot in de garage. Als we naar het strand gaan nemen we gewoon alles mee wat we willen. Stoeltjes, speelgoed, alle opblaasspullen die al opgeblazen zijn... Zo hoeven we geen dure strandcabine te huren. Natuurlijk heb ik wel veel bekijks.

Het is zoveel gemakkelijker om met de fiets goederen te verplaatsen. Ik kan meer spullen vervoeren met de fietskar dan met de auto. Sinds die cargo fietskar vind ik het alleen maar leuker om nog meer met de fietskar te doen. Boodschappen doen of naar het containerpark gaan met de cargo fietskar is zoveel meer ontspannen dan met de auto. Daarom heb ik het cargo gegeven toch nog uitgebreid met een Bullitt bakfiets. Met die combinatie neem ik met gemak 2 of 3 kindjes op de fiets en al het speelgoed op de fietskar.

Collect en go voor gevorderden

Deze zomer gingen we bij mijn schoonzus barbecueën. Ze had alles al besteld via Collect en go van de Colruyt, maar moest het nog enkel afhalen. Ik ging dat doen voor haar. Ik nam snel de auto. Door een evenement kon ik gewoon Blankenberge niet binnenrijden. Wat nu? Ik draaide direct de auto en ging met de fiets terug met de cargo fietskar aan de fiets. Dezelfde auto's stonden nog steeds aan te schuiven. Bij Collect en go reed ik gewoon met de fiets binnen en kon alles direct op de fiets geladen worden. Gelukkig had ik die cargo fietskar gemaakt anders was het kinkloppen.




Ik vervoer niet echt de kids op de fietskar. De auto stoelen stonden toevallig in de garage. Het leek me wel een leuke foto. Ik plaatste de foto op Facebook en kreeg er massaal reacties op. :-)





zaterdag 12 november 2016

Helmet hacks

Een helm is nogal prijzig, net zoals vele fiets artikelen. In de Decathlon kwam ik een mooie helm tegen aan een zeer schappelijke prijs van 39,95 euro. De helm is er in vele kleuren. Ik koos voor blauw omdat de kledij van het triatlonploegje waar ik lid van ben ook blauw is. Helaas stond er in zeer opvallende witte letters Btwin op. In de winkel stelde ik vast dat je de letters er makkelijk met je nagel kunt afkrabben. De helm heb ik dan maar gekocht. Thuis krabde ik de letters met een cuttermesje met gemak van. Daarna de laatste lijmresten nog verwijdert met White Spirit. Nu kun je totaal niet meer zien van welk merk de helm is. Op BiciStickers.com bestelde ik voor 12,95 euro naamstickers. 6 voor op het frame en 6 voor op de helm. Ik kleefde de framestickers op mijn helm. Op de school waar ik werk zeiden collega's: amai die heeft gewoon een helm met zijn naam. In de triatlongroep waar ik lid van ben wisten ze totaal niet van welk merk de helm was. Ze noemden allemaal nummer één merken. Toen wist ik dat mijn projectje geslaagd was.



Mijn andere helm hack is niet meteen een hack, maar toch interessant. Iemand van onze triatlongroep zei eens dat je in de wintermaanden een badmuts over je helm kunt trekken. Bij iedere triatlonwedstrijd mag je van het zwemmen de badmuts houden. Ondertussen heb ik er al een aantal liggen. Na een winderige rit vond ik het toch een goed idee om eens te proberen. De badmuts over de helm trekken ging redelijk vlot. Je hoofd wordt iets minder nat. Uiteraard omdat het niet door de gaten van je helm komt. Het werkt toch wat isoleren zodat je voldoende hebt met een buff ipv een muts. Dan heb je niet zo'n mega hoofd. Je badmuts wordt vuil en minder je helm. Ideaal bij het mountainbiken. Als je het mij vraagt is het ook  meer aerodinamisch. De eerste badmuts was wel na een week al gescheurd. Met een cutter heb ik toen twee scherpe randjes wat bijgewerkt. Nieuwe badmuts erover. Nu geen enkel probleem meer.