donderdag 29 december 2016

Fietssloten 2.0


Foto: ww.want.nl

Litelock

Fietssloten zijn aan een nieuwe generatie bezig. Deze Litelock is super flexibel. Helaas wel wat duur. Je telt 100 euro neer voor een LiteLock. Verkrijgbaar in drie kleuren.

Afbeeldingsresultaat voor vomiting bike skunklock

SkunkLock

Helemaal anders dan andere sloten is SkunkLock. Een slot waarvan je moet overgeven als je die probeert stuk te zagen. Revolutionair zou ik zeggen. Of het echt werkt en gezond is zou ik niet weten. Ik zou het toch niet gebruiken. Misschien krijg je nog wel een proces aan je been voor vergiftiging?

Zadelpenslot

Foto: Mega Cycle
InterLock het slot dat verdwijnt in je fiets! De InterLock is een slot ingebouwd in een zadelpen. Doormiddel van een zadelpen te combineren met een kabelslot ontstaat een strak en functioneel product. Het slot verdwijnt in de zadelpen en is gemakkelijk tevoorschijn te halen en weer terug te stoppen. Tijdens het fietsen heeft men geen last van een los slot en het slot kan niet vergeten worden. Doormiddel van dit slot kan elke racefiets, mountainbike, koeriersfiets of fixie vast worden gezet aan een hek, lantaarnpaal of ander vast object. De InterLock is leverbaar in drie maten zodat het slot voor elke fiets geschikt is.
De InterLock is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium in combinatie met een gevlochten staalkabel. De InterLock is verkijgbaar in de kleuren zwart en zilver en in de diameters 25.4mm, 27.2mm en 31.6mm.

Voor 59,95 euro heb je er al één! Een nadeel die ik zou kunnen bedenken is dat bij regenweer er water via de kabels in je fiets terecht komt. Dat is uiteraard niet goed voor je fiets.
(Info zadelpenslot.nl)

Pedaalslot

Op Pinterest, waar anders, kwam ik ook dit tegen. Knap gevonden! Mooi weggewerkt. Dit systeem werkt alleen maar bij één type pedaal. Een prijs kon ik niet vinden.

Ellipse

Fietsslot dat je kan openen met je smartphone. Het slot laadt op via zonne-energie. Zodra je in de buurt van je fietskomt gaat het slot open. Dit kan via bluetooth. Je krijgt een seintje op je telefoon als iemand aan je fiets zit. Het slot is wel duur, nl. 199 euro. Voor die prijs hoe je wel nooit meer te zoeken naar sleutels. Meer info op: https://uncle-gadget.nl/p/ellipse-automatisch-fietsslot/

Foto gevonden op uncle-gadget.nl


Mijn besluit

Als je rekening houdt met de prijs en de functionaliteit is mijn grote voorkeur voor Interlock. Heel mooi weggewerkt. Bij Skunklock zou ik bang zou dat de persoon zwaar vergiftigd is en mij nog een proces aansmeert, ookal probeert die persoon mijn fiets te pikken. LiteLock is mooi maar waar hang je het weer als je het niet gebruikt? De prijs is ook een beetje te duur. Dit laatste is hetzelfde voor de Ellipse lock.



Trein-fiets-tram

Misschien is dit wel een deel van de oplossing voor de mobiliteitsproblemen in steden. Je hebt geen vouwfiets zoals een Brompton nodig. Voor mensen die overwegen een duurdere elektrische fiets te kopen is dit misschien wel een betere optie. Voor velen is een afstand van 20 km al te ver voor woonwerk-verkeer. Dat is te begrijpen in Belgisch weer. Wind, regen, misschien sneeuw... Het zijn de oorzaken waarvoor mensen de fiets thuis laten. In combinatie met deze tram is dat misschien wel haalbaarder. Misschien treinen en bussen ook uitrusten met dergelijk oplossingen?

Ik vond deze foto op Pinterest.

dinsdag 27 december 2016

Fietshelm 2.0


Lumos helmet


Via Facebook kreeg ik reclame voor de Lumos Helmet. Een helm met een fel licht vooraan, richtingaanwijzers (aka pinkers) en remlicht. Hoe het precies werkt is mij niet helemaal duidelijk. De prijs is wel pittig, nl. 179 dollar. Je kunt nu al in pre-order aankopen via www.lumoshelmet.co. De verlichting van je fiets hangt meestal te laag en zit vaak verborgen achter auto's of andere objecten. Ikzelf heb ook een lampje op mijn helm bevestigd met een elastiek. Op de heel donkere fietstukken scheelt dat wel. Op YouTube vind je nog heel wat filmpjes. 









Magicshine genie

Foto van Led247.nl
Deze lichtgevende helm heeft ingebouwde led-verlichting als voorlicht, achterlicht en knipperlichten. De knipperlichten bedien je met een draadloze afstandsbediening op het stuur. Deze leds zijn via usb-oplaadbaar. Via onderstaande link te koop voor 179,95 euro. De helm heeft een mooi design. Voor zover ik kan zien is de helm enkel beschikbaar in M en L (54 cm tot 56 cm). Als je nog een dikkere muts wil onder doen wordt dit denk ik moeilijker. Het gewicht is 466 gr. Mijn helm weegt 320 gr. en een eenvoudig led-zaklampje al snel 100 gr. Dan lijkt me 466 gr. wel goed voor meerdere led op je hoofd.

http://www.led247.nl/mtb-helm-magicshine-genie-met-led-verlichting.html

Torch helmet

Dit model lijkt, als je het mij vraagt, meer op een skatehlem en ziet er minder sportief uit. Ik vind het iets minder geslaagd.  De prijs van 85 pond is dan wel weer aantrekkelijker dan de andere modellen. 

http://torchapparel.eu/


Andere (nieuwe) verlichte helmen

Enkele voorbeelden van helmen met lichtjes zie je hierboven in dit filmpje zie je 5 schitterende helm. Eentje ervan is hierboven beschreven. Een nieuwe in dit filmpje is de airbaghelm.




woensdag 21 december 2016

Cargofietskar

Mijn nieuwe cargofietskar is een feit. Gemaakt met aluminiumframe en plaat van harde pvc zodat de kar bestand is tegen de regen. De wielen zijn snel te demonteren door gebruik te maken van splitpennen. De kar kan makkelijk op het strand getrokken worden omdat er een aansluiting is voorzien voor een trekstang. Het was een beetje zoeken naar de onderdelen, maar het is gelukt.

Wie denkt dat deze cargofietskar een gedrocht is achter je. Dat is het totaal niet! De kar rijdt super smooth. Het volgt zoals een gewone aanhangwagen. Je hoeft dus niet de hele tijd achter je te kijken. Je kunt alles meenemen wat je maar wil. Iedereen zou zo'n cargofietskar moeten hebben!

maandag 19 december 2016

Misbruik maken van het fietspad 3

Vorige week waren het weer enkele momenten van leven of dood. Als je dan even boos durft kijken naar de bestuurder van de auto of vrachtwagen schelden ze je uit. Die bestuurders beseffen niet dat jij zelf op de weg moet tegen het verkeer in. Toen ik op de autobaan reed, was er een oud vrouwtje die reed. Ze wijkte heel laat uit, met als gevolg dat de tweede en de derde auto bijna niet meer uitwijkten. Er was ook een bestelwagen die met opzet dicht kwam rijden om aan te tonen dat ik daar niet moest rijden met mijn fiets. Gelukkig kwamen er van beiden kan geen vrachtwagens tegelijk. Dan zou het over en out geweest zijn.

Ik belde toch weer even naar de lokale politie om de problemen te melden. De werklieden zouden een doorgang langs het fietspad in de grasberm laten. Dit deden ze echter niet zodat je totaal geen doorgang had en op de rijweg moest. Het fietspad was volledig versperd met geen enkele aanduiding wat je als fietser moest doen. De werklieden deden geen enkele moeite om een beetje doorgang te laten. Waarschijnlijk na controle van de politie parkeerden ze hun auto's meer langs de ene kant van het fietspad, maar dan zetten ze daar een kruiwagen of gereedschap. Niet te begrijpen! Soms waren de werklieden al bezig van 's morgens vroeg in het donker. Helemaal kamikaze om dan op de rijweg te gaan. Gelukkig was er geen mist die week. Als je daar zou gestaan hebben met fietskar met twee kindjes in of als oudere persoon met een 3-wielfiets heb je redelijk pech. De agente die ik aan de telefoon had zei dat ze meer controle gingen doen dit haalde maar matig resultaat. Ik vroeg voor extra borden betreffende veiligheid, maar dit ging niet zei ze. Zelfs deze foto's zijn niet voldoende om het probleem kenbaar te maken. Fiets zouden denken dat ze op de rijweg moeten. Ook als je niet voorbij de werken kon moet je er toch voorbij zei ze. Ze wenste me wel veel succes om thuis te geraken met mijn fiets. Hoe ironisch!

Wegenwerken zijn voor een fietser dodelijk!!!

De foto met de vrachtwagen die geparkeerd stond op het fietspad, was een Pool die de weg kwijt was vermoed ik. Hij kon natuurlijk niet zomaar even op de rijweg stoppen. Gelukkig kan dit wel op het fietspad. Als fietser moet je dan op de rijweg tegen het verkeer in. Let ook op de auto die aan de overkant tegen het verkeer in staat geparkeerd. Als je het mij vraagt is dat een overtreding. :-)




vrijdag 16 december 2016

Larry vs Harry Bullitt review

De Bullitt is de beste bakfiets die je kunt inbeelden! De beste bakfiets omdat hij de snelste is. Dit komt doordat hij maar twee wielen heeft en geen drie. Daarnaast is hij ook superlicht gemaakt. Ik vind het het gewoon een designstuk om naar te kijken. Mocht ik mogen van mijn vrouw gebruik ik hem als salontafel ofzo. Als je door het dorp rijdt zie je heel vaak hoofden draaien om te kijken naar je fiets. Ook als hij ergens geparkeerd staat stoppen mensen om de fiets te bestuderen. Hij is gewoon prachtig gemaakt! Prachtig ook hoe één frame voor alle lichaamslengtes past.

Goedkoop is hij helaas niet. Je bent al snel tegen de 3000 euro kwijt voor een niet-elektrische versie. Ik maakte zelf de platen voor erin. Zo was ik maar 40 euro kwijt ipv 190 euro voor het HoneyComb board, zoals zij dat noemen.

De eerste keer dat ik ermee ging rijden was wel wennen. Van het minste je draait aan je stuur wijkt het voorwiel al veel uit. Als je langs auto's rijdt en je bent het stuurgedrag niet gewoon is het wel even schrikken om niet tegen de geparkeerde auto's te botsen. Na twee à drie keer ben je er wel mee weg. De rij-eigenschappen zijn prachtig in vergelijking met andere bakfietsen.

Het is mijn duurste fiets die ik ooit kocht heb. Ik heb lang getwijfeld of ik hem zou kopen. Veel mensen hadden me de aankoop afgeraden. Ze zeiden dat ik de fiets niet meer zou gebruiken als de kindjes groter zijn, maar de Bullitt is meer dan een kindermobiel. Je doet met gemak boodschappen, boekentassen en sporttassen gaan makkelijk mee... Op Pinterest kwam ik toevallig een afbeelding tegen met de tekst: live is to short, buy the damn bicycle. Dat heb ik toen maar gedaan. Ik was nog nooit zo blij met een object eigenlijk. Ik voel met totaal niet schuldig met de aankoop. Ik zou hem direct opnieuw kopen. Hij is gewoon de max!


woensdag 14 december 2016

Fietssnelweg

Ooit zal de auto helemaal verdrongen worden door de fiets. De foto van de fietssnelweg in Australia is al een hele stap. Mocht dit er zijn zou ik dat schitterend vinden. Stel je voor??!! Een bedenking wel, hoe moet de fietser de afslag nemen? Over de rijstrook van de auto's?

Foto Pinterest
Bekijk op de foto hiernaast van het fietspad in Kopenhagen. Wij Belgen denken dat die in Nederland al groot zijn, maar die in Denemarken zijn mega! We denken dat we een fietsland zijn omdat iedere zondag met de koersfiets een toer van 60 km doen en dat dé Ronde van Vlaanderen in ons land is, de beste crossers van België zijn... maar op gebied van fietsen in de stad voor dagelijkse verplaatsingen hebben we een toch een achterstand in te halen.
Foto Pinterest


Landing geslaagd of niet?

Zou het deze kerel gelukt zijn om met zijn zwaar beladen fiets toe een goede landing te brengen? Schitterende afbeelding! Gevonden via Pinterest.

Bikeporn

Veel mensen die bij ons in de garage komen zeggen: 'Amai, je hebt ook genoeg fietsen!'. Dan antwoord ik: 'in de garage staan er ook nog'. Mijn vrouw kan er gelukkig mee leven. Toch een schitterende afbeelding! Gevonden via Facebook.

vrijdag 9 december 2016

Legohelm

Foto: MOEF
www.boredpanda.com
Hoe kom je er op? Een helm maken van het haar van een Legopoppetje? Wel leuk gevonden. Kinderen zouden het wel hilarisch vinden, alhoewel ze het snel ook weer beu zouden zijn. Je zal in elk geval opvallen. Blijkbaar was dit ene Higby's zijn thesis in samenwerking met een Deense design firma MOEF. Lees het volledige artikel op: http://www.boredpanda.com/lego-hair-bike-helmet-simon-higby-clara-prior-moef/

Bicyclerace

Gewoon de max! Wel een beetje groot voor in je living! Maar gewoon de max! De fietsen zijn verbonden met een rennertje op de piste. Zo kun je gaan racen tegen elkaar. Ik zie dit al voor me met een bende vrienden hoeveel plezier we hiermee zouden maken. Is het natuurlijk een eerlijke race??

Info en foto http://www.boredpanda.com/bicycle-race-table/

maandag 5 december 2016

Meldpunt fietspaden

Foto: fietsersbond.be
Mijn buurman die ook aan de fietsdrugs zit stuurde me deze link door: www.meldpuntfietspaden.be/. Via deze site kun je knelpunten signaleren. De melding wordt automatisch per e-mail naar de bevoegde wegbeheerder gestuurd, die verantwoordelijk is voor de behandeling van de melding en de oplossing van het gesignaleerde probleem. Mijn buurman heeft dit eens gedaan en kreeg al snel een bericht terug. Oproep aan alle fietsers. Meld die knelpunten! De fietspaden kunnen er alleen maar beter van worden.

Misbruik maken van het fietspad 2


Vandaag weer al eens een hoop ellende tegengekomen op het fietspad. Een brandstoftanker staat op het fietspad geparkeerd. Met de fiets moet je dan tegen het verkeer in op de baan waar auto's aan 90 km/h rijden. Bovendien was dit ook in een bocht waardoor de auto's je niet tijdig kunnen zien. Bovendien was er meer dan genoeg plaats.





Een aanhangwagen die op het fietspad slingerde die niet in gebruik was. Opnieuw was er voldoende parkeerplaats tussen de auto's.








Bij de onderhoudswerken van de bomen langs het fietspad wordt er duidelijk niet aan de fietser gedacht. Ze laten een hele boel modder en takken achter. Op de andere foto zie je de werkmannen bezig. Het hele fietspad is afgezet. Dus weer kamikaze op de baan. Op de foto zie je een auto die aan 90 km/h reed. Echt gevaarlijk. Een beetje verder op diezelfde weg was het ook afgezet. (Hiervan heb ik geen foto.) Toen moest ik weer op de weg. De eerste auto had me gezien en wijkte uit. De tweede auto daarachter wijkte al minder uit en de derde nog minder. Naast openzwaaiende deuren zijn wegwerkzaamheden een nachtmerrie voor de fietser.



woensdag 30 november 2016

Miniatuur rennertjes


Coureurkes

Aan de kop rijdt Merckx met Faema shirt.
Je ziet ze weer steeds vaker die miniatuur rennertjes. Ik zag ze voor het eerst bij Gino Bikes in Oostende. Daar hadden ze in een mooie verpakking The original Flandriens. Het herinnerde me eraan dat ik uit het huis van mijn grootouders zo'n doosje met rennertjes had meegenomen. Thuis ging ik op zoek naar de doos met coureurkes. Mijn nonkel speelde de koers ermee na. Ze zijn leuk gemaakt. Ze staan op de kast in de woonkamer. Ze hebben iets speciaals en ik kijk er graag naar. De combinatie van de kleuren zijn mooi.

Dit zijn 3 zamac renners.
Ik ging googelen op zoek naar meer informatie. Ik vond enkele websites terug die rennertjes beschilderen en daarna verkopen. Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik op bokeswielerblog terecht. Daarop heb je alle info in één keer. Je zal zien dat er zelfs een heel bordspel van is. Op Sportgoodies vind je alle rennertjes en bordspellen in een webshop. Wie meer wil weten van de wielerbordspellen kan deze site volgen. Je zal zien dat er ook al heel wat geschiedenis in het spel zelf. Als ik het goed begrijp kan je de rennertjes kopen om te beschilderen. Je kunt ook stickersets kopen om erop te kleven. Je kunt ze ook kant en klaar kopen.

Op zoek naar info

Online zocht ik naar info over de geschiedenis ervan. Wanneer is men begonnen met van die rennertjes te maken? Welke bedrijf was dit? Welk model is het meest originele? Online vond ik terug dat er verschillende kwaliteiten zijn van rennertjes. Je vindt ze meestal terug in plastic en zamac. Zamac is een legering van vooral zink en aluminium. Ik heb er 3 in zamac en een stuk of 30 in plastic en 4 in zwaar metaal. Hieronder staat mijn collectie. Telkens ik aan 50-tigers en 60-tigers zeg dat ik van die rennertjes heb, antwoorden ze: "'t schijnt dat die veel geld waar zijn". Is dit nu zo? Wat is de waarde dan? Hopelijk kan deze blog helpen met deze vragen en reageren de lezers onder dit bericht.














Grote renners

Voor wie de miniatuur renners te mini zijn. In het Wielermuseum in Roeselare vind je grotere modellen. Ze zijn 24 cm breed en 20,50 cm hoog en verkrijgbaar in 5 kleuren. De renners zitten verpakt in een mooie en beschermende doos en je krijgt er nog een leuke button bovenop. De prijs is 59 euro voor een gekleurde renner, 200 euro voor een set van vier renners in de vier basiskleuren. Klik hier voor de link.

Rowley Haverly

Rowley is een artiest en maakt op basis van foto's een mini-me renner van jezelf op basis van foto's. Lees hier zijn verhaal. Zijn website http://www.rovelo.cc/. Een basis renner kost 25 pond. Eentje met helm en zonnebril kost 35 pond. Reken daar nog verzending bij. Een vriendin van mij bestelde er zo eentje en betaalde 70 euro. Hieronder de foto. Geef toe, wel een leuk cadeau!






Echte fietsjunkie ideeën 2

Online vond ik deze afbeelding van een fiets verbonden met het zaagblad van een kettingzaag. Volgens mij is dit wel niet zo ideaal. Voor iedere blok die je wil zagen moet je van je fiets. Wel leuk dat iemand dit probeert te bouwen!
Foto gevonden op Preppers.nl

maandag 28 november 2016

Wielerbonden

Wat is dat met al die bonden? 


Te veel is trop en trop is te veel! Soms snap ik de wereld niet. In het voetbal is Wales een land apart omdat het een eigen voetbalbond heeft. Net zoals Andorra en Gibraltar. Terwijl Gibraltar en Wales tot Engeland behoren en Andorra bij Spanje. Zo zijn er in België drie fietsers/wielerbonden nl. WVB, VWB en de Fietsersbond. Wat zijn nu de verschillen??

Wielerbond Vlaanderen


Bij de WVB (Wielerbond Vlaanderen) moest ik even zoeken op de site om de voordelen te vinden. Eerst klikken op Recreatie en dan klikken op Voordelen voor jou. Daar staat er een lijstje:
Verzekering, magazine Cycling.be en nieuwsbrief, Cycling Vlaanderen fietsbijstand, tussenkomst mutualiteit, laureaatschappen, kalender, Bikeshop for biker, op de wielerpiste, op de bmx-piste, kortingtochten en wedstrijden, voordelig erop uit, VAB-voordelen, korting RouteYou,
korting pretparken.

Er zijn dus verschillende wielerbonden, maar de WVB heeft dan ook nog eens regionale websites zoals www.wiebowest.be voor West-Vlaanderen, www.wbvoostvl.be voor Oost-Vlaanderen, www.wbvantwerpen.be voor Antwerpen. Elke site heeft dan een totaal andere lay-out. Volgens mijn zijn het dus persoonlijke initiatieven. Ik zie persoonlijk graag alles op één site.

Verzekering WVB

De verzekering bevat persoonlijk ongevallenverzekering (medische kosten en overlijden, inclusief hartfalen), B.A .en rechtsbijstand 24 op 24 en 7 op 7 ook in het buitenland voor elk ongeval met de fiets. Vanaf 70 jaar heb je een doktersattest nodig van goede gezondheid. De verzekering is ook geldig voor sporten als zwemmen, joggen, fitness, atletiek en turnen zowel individueel als in clubverband.

Vlaamse Wielrijdersbond


De site van de Vlaamse Wielrijdersbond, VWB dus, is veel eenvoudige dan die van WVB. Hier is de lijst veel korter. De ledenvoordelen: Magazine, fietshandelnetwerk, fietsvriendelijke café's en B&B's, medische vragen, info ziekenfonds. Ik lijk niet direct overtuigd. Een lijstje met fietsvriendelijke café's had ik waarschijnlijk ook wel via Google gevonden. Zijn er dan fietsonvriendelijke café's? Medische vragen en info ziekenfonds lijken mij niet direct voordelen. Info ziekenfonds blijkt dat je een attest kan krijgen om in te dienen bij je mutualiteit. Dat is dus wel een voordeel. In een ander menu staat er dan wel nog de rubriek verzekering die zeker niet onbelangrijk is.

Verzekering VWB

Verzekering 24 op 24 uur (B.A. + Lichamelijke ongevallen + Rechtsbijstand) ook in buitenland, ook als U alleen fietst, bij ALLE organisaties. Geen specifieke fietskledij vereist, noch een specifieke sportfiets. Ook geldig voor o.m. E-bikes (maximaal vermogen van 250 Watt en max 25 km/h trapondersteuning, geen E-bikes die tot 45 km/h gaan dus), ligfietsen, 3-wielers, tandems. Zelfde waarborgen ongeacht de leeftijd. Naast het fietsen zijn ook zwemmen, joggen, wandelen, fitness, atletiek, turnen en chronoritten verzekerd.   

Bij de verzekeringen staat er dan ook nog dat je een Senior Safety Pack (Sportonderbrekingvergoeding en agressiedekking), gratis pechverhelping, sportnevenactiviteiten en niet-sportactiviteiten (dekking als je een voetbalmatch speelt met je wielerclub of bbq organiseert, enkel als het op de clubkalender staat) en reisbijstandsverzekering.

Fietsersbond


De site van de Fietsersbond is mooi gemaakt. Je merkt direct dat deze bond gericht iets op de 'gewone' fietsers, mensen die graag op reis gaan met de fiets. Hiermee bedoel ik minder gericht op racefietsers en mtb'ers. Deze bond heeft opvallende andere voordelen dan de 2 andere bonden. De voordelen zijn: DAS rechtsbijstand,  -15 % VAB, - 10 % Callant fietsomnium, - 10 % Gîte Ferme du Ruisseau, - 5 % Vos Travel, - 15 % Lannoo fietsgidsen, - 15 % handleidingen van opleidingscenrum Verkeer en Mobiliteit, -4,50 euro Fietsen Moet Kunnen (niet commercieel tijdschrift), Vogelvrije Fietser (tijdschrift Fietsersbond Nederland), - 20 % MO*magazine, - 3 euro EVA vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief, - 2 euro Centrum Ronde van Vlaanderen, - 10 à 20 % Zon en Zee Strandhotel, - 10 % Kudzu eco Webshop, - 10 % Cambio autodelen, 2 gratis ritten Blue Bike, - 5 à 10 % bij meer dan 180 fietshandelaars, - 4,05 euro tijdschrift Grinta.

Een heel pak voordelen. Opvallende verschillen met de WVB en VWB zijn de verzekering. Bij de fietsersbond is er enkel sprake van rechtsbijstand (tot 12394,68 euro per jaar) en niet van een hele verzekering in geval van schade. Bij schade moet je beroep doen op je familiale verzekering. Er is geen attest om terug te krijgen van je mutualiteit. Wel heel wat korting op heel wat lectuur Mo*magazine, Grinta, Vogelvrije Fietser... Heel wat zaken voor fietsreizen zijn in korting, bijvoorbeeld VOS-travel, fietsgidsen bij Lannoo.

De website is wel heel duidelijk. Het is leuk dat er ook aandacht is van veiligheid in het verkeer in al zijn facetten. Hierin verschilt de Fietsersbond duidelijk. Er staat echter ook wel eerder nutteloze info op over de soorten fietsen. Zo is er een uitleg over wat een bakfiets precies is.

Je kan dus algemeen wel stellen dat de Fietsersbond heel wat anders is dan de WVB en VWB.

Prijzen


De fietsersbond goedkoper maar de dekking van verzekering is heel wat minder. Het biedt wel heel wat andere voordelen van vooral kortingen. De VWB is goedkoper voor een gezin tov WVB, maar dat verschil kun je snel terugverdienen met de korting bij tochten.

De verschillen op vlak van verzekering

Gezien er geen sprake is van een soort verzekering bij de Fietserbond wordt deze in onderstaand overzicht buiten beschouwing gehouden.

Conclusie

Lichamelijke schade is bij WVB opbeperkt. Bij VWB tot 5 miljoen euro (2,5 miljoen per slachtoffer). Er staat wel bij in hoofdsportactiviteit. Wat zou dit betekenen? De stoffelijke schade is bij VWB 5000 euro hoger. Bij VWB staat ook toevertrouwd goed. Wat is dit? Dit staat niet bij WVB. bij VWB is er ook een regeling voor vrijwilligers.

Voor mij lijkt het dat WVB meer op de persoon is gericht en dat VWB meer is gericht op een club.


Conclusie

Bij overlijden staat er bij WVB hartfalen, bij VWB niet. Er is wel een bijkomende waarborg van 4500 euro voor begrafeniskosten bij VWB. Bij blijvende werkonbekwaamheid krijg je 35000 euro. Dit is bij de WVB beperkt tot 2 jaar en VWB onbeperkt. Bij tijdelijke werkonbekwaamheid is het bedrag per dag hetzelfde, maar bij VWB slechts 52 weken, dus 1 jaar, bij WVB 2 jaar. Op gebied van tandprotheses komt het op hetzelfde neer.



Conclusie

Misschien zit hier wel het grootste verschil. Bij schadegevallen is er een dekking tot 50 000 euro en bij VWB tot 12 500 euro.

(Mijn) algemene conclusie

Op gebied van sporten en verzekering zijn beide bonden bijna hetzelfde. De onbeperkte lichamelijke schade, overlijden inclusief hartfalen, de duurtijd bij blijvende invaliditeit die langer is, het veel grotere bedrag bij rechtsbijstand vind ik persoonlijk opvallende zaken die de voorkeur geven aan de WVB.

De prijs als individueel lid is 30 euro bij beide. De prijs voor een gezin is bij WVB 36 euro en bij VWB 30 euro. Wel beetje gek dat je bij VWB meer mensen kunt verzekeren voor dezelfde prijs, maar het is goedkoper.

Bij WVB krijg je korting op tochten, bij VWB vind ik dit niet terug. Als je graag van die (mtb)-tochten doet heb je al snel die 6 euro teruggewonnen.

Het magazine Cycling.be bij WVB vind ik persoonlijk ook veel hipper dan dat van VWB. Ook de website van WVB vind ik iets beter hoewel hij overvol staat. Ik moet telkens zoeken. Ik probeerde met mijn persoonlijk login steeds in te loggen bij de clublogin. Zo'n dingen kunnen duidelijker. Bij VWB is hij veel slanker en aangenamer en overzichtelijker. Dan nog niet vergeten dat WVB nog regiosites heeft. Ik heb graag één site waarop alles overzichtelijk zit. Een zoekbalk kan op beide sites al heel wat doen.

Ik zou voor elk gezin die een beetje fietst aanraden om lid te worden van een wielerbond. Het is echt niet duur. De verzekering is meer een sportverzekering in plaats van een fietsverzekering.

Mocht het niet opvallen mijn algemene voorkeur gaat uit naar de WVB. Dit omwille van de kortingen bij tochten met de mtb, ookal doe ik er maar 3 op een jaar, het tijdschrift Cycling.be, de verzekering op zich.

Aan de wielerbonden geef ik de tip werk samen. Er zijn al veel uitdrukkingen die er met een reden zijn: samen zijn we sterk, vele handen maken licht werk, ook voor de kosten... Maak van twee magazines nog een beter magazine, of goedkoper en maak fietsen zo nog groter. Ook voor de fietser zou dit dus voordelen geven.  

vrijdag 25 november 2016

Review Brompton

De Brompton is prachtig van design. Ik moest er eentje hebben en testen. Enkele maanden geleden kocht ik een Brompton met 3 versnellingen zonder bagagerek via een tweedehandssite. Ik kon hem op de kop tikken voor 935 euro en was zo goed als nieuw en was nog een jaar in garantie. Een koopje dus.

 De manier hoe je de Brompton opvouwt is echt knap. Zo smooth! Zo compact dat hij is! Er is geen enkele plooifiets die zo mooi is opgevouwen. Ik vind het een designstukje. Als ik tijd heb maak ik nog een kast om hem aan de muur te hangen. De eerste drie maal heb ik wel een YouTube-filmpje moeten bijhalen op hem opgevouwen te krijgen. Eens je het onder de knie hebt is het een makkie. Het gewicht valt redelijk goed mee als je die even moet dragen. Rijden, schakelen en remmen doet de Brompton ook zeer goed. Als ik een minpuntje moet opnoemen is het de 16 inch wielen. Die zijn nogal klein als je op kasseien moet rijden of op een dorpel moet rijden. Ik zou de voorkeur geven aan 20 inch wielen, maar dan kan hij niet zo compact zijn natuurlijk. Achteraan zit zo'n groot dik rubberen stuk die voor vering zorgt. Ik weeg 79 kg en mocht net iets minder veren. Er bestaat een harder rubber die er tussen kan. Dat zou dus wel nodig geweest zijn. Die rubberen stuk schuurde ook langs de grond als hij opgevouwen was en wou rijden met de wielen boven het achterwiel. Dat vond ik wel iets minder. Mijn Brompton had ook een telescopische zadelpen voor grote mensen. Ik ben 1 meter 86 cm groot en ik had die langere zadelpen wel nodig. De Brompton is dus zeker goed bevonden!