vrijdag 28 april 2017

Luchtvervuiling en fietsen


Ik vraag met af wanneer ik fiets op 3 meter van een autobaan wat de impact is op mijn gezondheid? Zit ik beter in een auto die vol zit met filters of is het toch gezonder als ik fiets ondanks de uitlaat gassen? Als ik snel fiets ben ik dan kwetsbaarder doordat ik sneller ademhaal en meer CO2 inadem? Zijn de lichamelijke voordelen van fietsen beter dan die van slechte lucht in te ademen? Ik vraag mij dit al een tijdje af. Heeft iemand hier meer info over??

Shimano, Sram of Campagnola


Dit zag ik op Facebook passeren. Zet een duimpje als je Shimano gebruikt, een smiley voor Campagnolo en een hartje voor Sram. Hieraan zie je dat Shimano heer en meester is!



Fietstramcombinatie

Wie zicht een goede plooifiets zoals een Brompton kan permiteren is er wellicht al uit. Toch zijn deze fietstram, fietsmetro ideeën toch te weinig toegepast. Iedereen moet gaan investeren in nieuw materiaal terwijl je met dit principe je gewone fiets kan blijven gebruiken. Meer van dit in ons land!!










The Neat Cleat

The Neat Cleat zoals ik het eerst zag staan op BikeRadar. Simple maar toch goed gevonden. Hangers voor je fietsschoenen. Met musketon makkelijk ergens op te hangen. Ik vind het wel leuk. Check kickstarter.com voor meer info.

Foto: Kickstarter.com

donderdag 27 april 2017

REcycle Bronte bakfiets

Wie mijn blog leest weet vast al dat ik gek ben op bakfietsen. Mijn favoriet was de Bullitt van Larry vs Harry, maar dit Italiaans model is prachtig van design. Deze Italiaanse Bronte is in een standaard en XL versie beschikbaar. Het model lijkt heel sterk op deze van de Bullitt. Alleen de buizen zijn smaller. Het is mij niet direct duidelijk of de buizen van aluminium of van staal zijn. Wat wel heel sterk opvalt is de prijs. Voor de urbanversie Bronte XL tel je 1700 euro neer. Voor een Bullitt is dit ongeveer 2600 euro. De Bronte is dus een derde goedkoper dus. De looks en technische specificaties zijn er dus al. Of hij goed rijdt valt nog af te wachten. Ook het gewicht zie ik nergens. Ik ben voor dit model. Mocht ik opnieuw moeten kiezen zou ik zeker twijfelen tussen de Bullitt en de Bronte!

Website: https://www.officinerecycle.com/

Bron foto: https://www.officinerecycle.com/

woensdag 12 april 2017

Fietskapstok

Dit is echt een leuk idee. Hoewel je de fiets dan niet meer kunt gebruiken toch leuk concept. Misschien dat je wel krasjes maakt met de kapstokken in de lak.

Foto gevonden op Pinterest

Je fiets flossen

Het lijkt gek, maar je fiets flossen kan! Ikzelf haal nooit mijn cassette van mijn fiets als ik mijn fiets poets. Gewoon omdat ik niet over de tools beschik.  Anders kun je de cassette verwijderen en even laten weken in een reinigingsproduct. Ikzelf poets meestal met White Spirit om te ontvetten of met zo'n bike cleaner spul. Dan probeer ik met dergelijke borsteltjes overal tussen te geraken. Zo'n flosdraad zou wel makkelijk zijn af en toe. Je laat het er direct ook mee blinken.
Foto gevonden op Pintererst

Fietsrestauratie

Mijn buurman is nogal handig, volgde de opleiding fietsmaker. Hij restaureerde deze fiets. Hieronder zie je de foto's van voor en na. Een geslaagd projectje! Hij adviseerde ook nog deze site: http://www.bikepartsaddiction.be/.








vrijdag 10 maart 2017

Groepsets: De Verschillen Uitgelegd

Voor wie het allemaal niet zo duidelijk is en nog eens de verschillen op een rijtje wil zien is deze site echt wel interessant.

https://www.bikeexchange.be/blog/mountainbike-groepsets-de-verschillen-uitgelegd?utm_campaign=sendgrid&utm_source=edm&utm_medium=email

Het bevat als je meer naar onderen scroll een mooie samenvatting per merk van de sets die ze verkopen.


zondag 5 maart 2017

Hexagon

Weer een tool waarmee we van een fiets een auto willen maken. Steeds meer komen dergelijke producten op de markt. Ik ben er niet tegen maar laat nog steeds een fiets een fiets zijn. :-)

Met dergelijke tools in combinatie met smartphone zal The Plug (de usb aansluiting om je stuurpen die verbonden is met de naafdynamo waarmee je smartphone en gps kunt opladen) gouden zaken doen. Als je scherm constant brand terwijl je fietst zal je batterij leeg gezogen worden. Opladen terwijl je fietst zal dus een must zijn! Het is wel ecologisch!! :-)


Fietspad 2.0

Dit soort fietspad is cool en vernieuwend. Geen afgebakende lijnen waar auto's en fietsers mogen rijden. Auto's zijn toch al uit de stand verbannen :-) Elke lijn duidt een pad aan naar een bepaalde locatie. Heel eenvoudig, kleurrijk en minder verkeersborden waar je tegen kan botsen. Ik ben pro!!

Afbeelding Pinterest.com

vrijdag 24 februari 2017

Monster Bullitt

Ik ben gek op bakfietsen en vooral op de Bullitt van Larry vs Harry, maar dit model is de max! Ideaal voor in het hoge noorden? Echt machtig!


Fietsberaad

Naast alle fietsersbonden zoals de Fietsersbond, Wielerbond Vlaanderen en Vlaamse Wielerbond is er ook nog een fietsberaard. (Ik maakte eerder een vergelijking van die 3 verschillende bonden. Bekijk hiervoor eerdere berichten.) Dankzij mijn buurman ben ik van www.fietsberaad.be op de hoogte. Nog een organisatie?? Fietsberaad gaat uit van de overheid. Fietsberaad onderzoekt zaken voor de overheid en doet suggesties op gebied van fietsen. Fietsberaad werkt nauw samen met de Fietsersbond. De website bevat zeer interessante artikels. Zeker een bezoekje waard!

woensdag 22 februari 2017

Adidas schoenen voor klikpedalen

Ik vind deze schoenen schitterend. Dit model is een icoon. Ik zou ze prachtig vinden voor in de lente en de zomer tijdens het woonwerk-verkeer te dragen. Echt de max!

Foto gevonden op Instagram gepost door The pad less padeled.

vrijdag 17 februari 2017

Misbruik maken van het fietspad 7

Werken op het fietspad. Gewoon een bordje dat er werken zijn en een camionette. Geen alternatieve route. Langs beide zijden is er een gracht. Je kunt er net langs met je fiets in het slijk. Ik kom op dit fietspad vaak 2 oudjes tegen met hun driewieler die moeilijk te been zijn. Ouders met een fietskar hebben dikke pech. Die kunnen dan allemaal niet meer door en moeten dan op de autobaan waar auto's en vrachtwagens 70 mogen maar eigenlijk 90 rijden. 


Misbruik maken van het fietspad 6


Op het fietspad is er altijd plaats om te parkeren!! Neen!!!! Zo breng je fietsers in gevaar. Ook al is het maar voor even, dan breng je ook fietsers in gevaar! Bij al de filmpjes hieronder merk je dat er parkeerplaats is in de buurt. Dat is dan wel enkele meters dat die persoon verder moet stappen. Hopelijk zal met de komst van de nieuwe mobiliteitsplannen overal waardoor de fiets booming is er meer toezicht zijn op dit soort zaken door de Politie.



dinsdag 14 februari 2017

Aankoop Merckx emx1

Ondertussen even een nieuwe fiets aangekocht voor enkele toertjes met de vrienden van de triatlon. Het is een full carbon fiets, velgen van 35 mm, Shimano 105. De fiets is in uitstekende staat. Schitterend geolied ketting. Ik had zo'n tool mee om te checken of de ketting en cassette aan vervanging zijn. Zo wist ik dat de ketting en cassette zo goed als nieuw zijn. Het enige dat wat moeilijk was is het bepalen van de maat omdat het een slooping frame is, maar het past perfect. De vorm en de looks zijn prachtig. Bij de fiets was er ook een Garmin Edge 200. De fiets is van 2013. Ik kreeg er het aankoopbewijs, boek van Merckx, 2 binnenbanden, fietsschoenen merk Fizik, helm en Garmin Edge 200 inclusief oplader bij. Ik betaalde 720 euro. Ik vond de fiets via 2dehands.be. Bovendien was het dan nog vlakbij! Hiervoor reed ik met een oude fiets, met een carbon voor en achtervork. Schitterende fiets, met mooie looks, van Merckx en een zacht prijsje en dan nog in topstaat! Very happy dus!!


Misbruik maken van het fietspad 5

Hier onder twee filmpjes gemaakt van mijn buurman Peter met een cameraatje op zijn stuur. Let bij het eerst filmpje op de parkeerstrook die slechts 1,5 meter ernaast ligt. Toch kiest deze aannemer om op het fietspad te parkeren. Geen directe belemmering? Toch wel, want daarna draait het fietspad waarop ook brommers aan 45 km/h rijden. Je kan ze dus niet zien afkomen.

Let bij het tweede filmpje hoe deze mama met kindjes kamikaze het fietspad oversteekt. Het is dan altijd de schuld van de fietser!


zondag 12 februari 2017

Misbruik maken van het fietspad 4

Deze week weer enkele kerels gezien die mooi misbruik maken van het fietspad. Een vrachtwagen die je in het donker in tegengestelde richting laat fietsen. De andere foto is uiteraard voor werken. Voor werken mag het altijd. Weer konden deze auto's gewoon even op de weg parkeren ipv op het fietspad. Maar wat als een auto even opzij zou moeten of even wachten!!??


woensdag 8 februari 2017

Mijn toolbag

Hier nog de foto's van mijn toolbag die ik al steeds meeneem in mijn fietstassen. Het is eigenlijk een hoes  voor een gps van het merk Hama. Er zit een reserveband, een pompje met CO2-cartouches, bandenlichters en enkele sleuteltjes. 



woensdag 1 februari 2017

Toolbags

Foto: wired.com
Deze toolbags zijn cool. Alles zit mooi samen om een reparatie te doen. Nu gebruik ikzelf een hoesje van een gps. Aan de ene kant zit de reserveband en aan de andere kant bandenlichters, gasbommetje en kraantje. Een een sleutelje of twee. Het zit standaard in mijn fietstassen die ik gebruik voor woon-werkverkeer. Via deze link kun je nog een review lezen van de toolbag op de eerste foto: https://gearjunkie.com/timbuk2-tool-shed.

Op de tweede foto zie je een toolbag gemaakt van oude binnenbanden. Cool gevonden!


Het merk Timbuk2 heeft ook heel coole andere fietstassen. Bekijk: http://www.timbuk2.com/.

Foto: Rosebikes.nl
Op Rosebikes.nl vond ik nog deze toolbag. Zeer compact. Je kunt er geen reserveband ik kwijt, maar kost slechts 6,05 euro. 

Park Tool heeft er ook een model. Ik vond deze van op de foto op: http://blog.treefortbikes.com/index.php/posts/409. Een prijs vond ik er niet van.




Deze Mopha tool roll heeft de meeste uitstraling. Mooi gemaakt. Wel misschien eerder iets voor retro fietsen. Klik op: http://gearpatrol.com/2012/04/30/e-h-works-mopha-bike-tool-roll/ voor meer info. Kost 44 dollar.
Foto gevonden op Pinterest
Misschien nog even vermelden dat ik geen toolbag/gereedschapsrol kon vinden bij Ortlieb of Vaude. Nog een gat in de markt voor hen! :-) Zij bieden alleen enkel zadeltasjes aan. Ik ben persoonlijk niet zo voor van die zadeltasjes. Die zijn goed voor racefietsen, maar als je kan stop je het beter in een fietstas en bij voorkeur  mooi bij elkaar in zo'n gereedschapsrol. Hoewel ik voor racefietsen dan weer meer voor een materiaalbeker ben dan voor een zadeltasje. Zo'n zadeltasje zwabbert wanneer je recht op de trappers staat. Het nadeel is wel dat sleuteltjes in zo'n beker meer voor lawaai zorgen als ze tegen de harde rand zitten.




dinsdag 31 januari 2017

Review Douze Traveller

De Douze bakfiets heeft een mooi design. Anders dan alle andere bakfietsen. Wij kochten de Douze voor mijn vrouw owv de lage instap. Toen wij de Douze kochten was de naafdynamo en koplampje voor zien, maar niet achter aan. Wij moesten dus bijbetalen om deze te voorzien. Een slot was er niet bij en hebben laten toevoegen. De fiets heeft metalen spatborden en niet van die pvc die nogal vervormen. De fiets is zwaar in vergelijking met een Bullitt. De fiets is zeer zwaar en daarom niet altijd makkelijk wendbaar.

Versnellingen

Gewoon Alfine 8. Niks op aan te merken. Voldoende versnellingen voor het vlakke kustlandschap.

Het stuurmechanisme

Het stuurmechanisme is niet met een stang, maar met twee kabeltjes. Wel mooi uitgevoerd, maar zeer gevoelig aan zee voor zand. Die kabeltjes moesten regelmatig ingesmeerd worden en vragen dus wel wat onderhoud. Het zand bleef er dan ook makkelijker in plakken. Het grootste nadeel aan dit mechanisme was het geluid. Het manoeuvreren maakte het mechanisme een krakend geluid die eigenlijk niet zo aangenaam is.

Verlichting

Toen wij de Douze kochten was de naafdynamo en koplampje voor zien, maar niet achter aan. Wij moesten dus bijbetalen om deze te voorzien. Wij hadden na nog geen half jaar problemen met het voorwiel. Het zat helemaal geblokkeerd. De fietsmaker heeft dan voor ons een nieuw wiel met naafdynamo geregeld. Dit zegt misschien is van de onderdelen die Douze gebruikt.

De staander

De staander klapte na enige tijd niet helemaal meer naar boven. Je moest dus de staander zelf helemaal naar boven duwen met je voet. De staander zat ook te ver naar voren. Ik moest mijn voet best wel strekken om de fiets van of op de staander te zetten. Bij de Bullitt zit die verhouding veel beter.

De bak

De buizen om een soort bak te vorm zijn uniek en vangen weinig wind. Voor de kids zijn de buizen makkelijk om te gebruiken als trapje om in de bak te kruipen. Zonder bankje voor kids kun je de bak gebruiken maar is niet ideaal. Voor hen zat het niet zo lekker aan de rug.

Ik maakte die buizen los en deed er binnenbanden over. Dit zie je zo goed als niet en beschermt mooi de buizen.

Twee delen

De fiets kan in tegenstelling tot alle andere bakfietsen kan de Douze in twee stukken. Onder het stuur kun je de fiets losmaken. Je maakt de remhendel los en enkele vijzen en dan hard trekken en dan komt hij los. Het directe net zie ik er niet van in. Wij hebben dit een keer gedaan om hem in de auto te vervoeren. Ideaal was het verre van, want het geheel weegt meer dan 20 kg en is niet zo makkelijk hanteerbaar.

Conclusie

De Douze is heel mooi van design. De looks zitten goed. De fiets moet lichter gemaakt worden. Het delen in stukken is nutteloos. De bak met buizen is mooi. Het stuurmechanisme zou beter vervangen worden door een stuurstang. Dit is op de nieuwste modellen zo denk ik.

Als ik de Douze vergelijk met een Bullitt heeft de Douze het voordeel van de lage instap de wel handig is voor dames, metalen spatborden en de vrouwelijke look van de fiets. Het is dus meer een bakfiets voor dames, maar het gewicht is dan wel te hoog. De Bullitt is voor de rest op alle vlakken beter. Stuurgedrag, verstelbaarstuur, gebruiksgemak, plaats voor spullen,... Bullitt blijft the best!





maandag 23 januari 2017

Fietsen en regen

Fietsen in België en de lage landen is geen lachertje. Regelmatig hebben we af te rekenen met een buitje. Hoewel de meesten de regen als grote spelbreker zien om niet te fietsen vind ik de wind de grootste spelbreker. Dan heb ik het over wind van 5 beaufort en meer. Ik woon natuurlijk aan de kust waar het iets meer waait. Als je over de Polders fiets dat zo plat is als een biljartbal en zeer weinig huizen of bomen die de wind breken kan je je echt dood stampen. Tegen de wind kan je niks doen, tegen de regen wel. Je doet regenkledij aan en je doet het af als je op je bestemming bent aangekomen. Reservekledij meenemen is soms wel eens aan te raden. Het enige dat moeilijk gaat bij regenweer is de combinatie van helm en regenjas met kap. Als je kap al over je helm gaat is het meestal niet meer mogelijk om je hoofd te draaien. Hier is er misschien nog een gat in de markt. Wat je wel kunt doen is een badmuts over je helm trekken. Ik heb daarvan al eerder een post gedaan op deze blog. Dat gaat zeer makkelijk en is je helm waterdicht.

Hieronder zie je enkele foto's van uitvindingen. Ze zijn leuk geprobeerd, maar ik zou ze niet aanraden. Zo'n cape wappert altijd bij mij en gebruik ik dan ook niet meer. Hoewel het model van op deze foto er strakker uitziet aan het stuur zou ik het toch niet meer gebruiken. Die regententjes zijn er een beetje over. Als je dit aan de kust zou gebruiken beland je volgens mij waar je liever niet zou belanden. Bovendien worden mijn voeten meestal het natste. Dat komt van het water dat onder mijn spatbord verzameld en er dan uitvliegt onderaan. Ik doe meestal gewoon een regenbroek over mijn kleren en een regenjas aan. Vroeger deed ik nog regenhoezen over mijn schoenen, maar die zitten niet goed. Het stof zit onder je zool waardoor je pedalen niet goed voelt en zou durven glijden van je pedaal. Aan mijn voeten draag ik daarom goeie regenschoenen. Als ik dan natte voeten heb zet ik mijn schoenen te drogen bij de verwarming en doe ik andere schoenen aan.

Wat ik wel nog vaak gebruik ipv een regenbroek zijn Rainlegs. Het is iets uit de paardensport. Het zijn een soort flappen die je op je benen doet. Bij felle regen zal je hier en daar nog wel nat worden aan je benen. Het is ideaal als het zo maar half en half regent. Je onderbenen worden meestal niet echt nat. Deze Rainlegs geven ook warmte als het zeer koude winterdagen zijn. Het is makkelijk aan en uit te doen zonder je schoenen uit te doen. Voor de prijs moet je het ook niet laten. Kost slechts 35 euro.

Foto: wieleroutfits.nl




woensdag 18 januari 2017

Hoe wordt een Brompton gemaakt?

Schitterend filmpje! Bekijk ook even mijn review van de Brompton die ik eerder gepost heb. Het blijft een prachtig design. Zowel opgevouwen als rijdend!


zondag 15 januari 2017

Kettingonderhoud

Mooi artikel op fietersbond.nl over het onderhoud van je ketting. Er is duidelijk een verschil tussen teflonolie en siliconenolie die je dus beter niet gebruikt. Gebruik echt kettingolie! Wil je weten waarom en wat het verschil is tussen al die soorten olie? Lees dat dit artikel:
http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen-1/ketting#.WHt2cRvhCM9

Nu we toch over onderhoud van ketting bezig zijn bekijk dan ook even deze link over hoe je een ketting moet schoonmaken en ontvetten; https://www.fietsenopfietsen.nl/fietsketting-schoonmaken
Foto: FietsenopFietsen.nl


woensdag 11 januari 2017

Remschijven echt zo gevaarlijk?

Tom Boonen zou overgestapt zijn op schijfremmen. Met schijven rem je inderdaad fantastisch! Het is dezelfde techniek als van auto's. Er wordt gezegd dat die schijven in messen veranderen. Bij mijn fietsen is dat niet zo. Rem ik niet hard genoeg? Ik ben in elk geval pro remschijven. Het enige dat bij mij niet zo goed gaat is het terugzetten van een wiel. Dan moet je dat passen tussen de rem zelf en dat is nogal mikken. Zeker bij het achterwiel met derailleur. Al die heisa is eigenlijk gebaseerd op een vooral in het profwielrennen daar zou een onderzoek van zijn, maar dat loopt nog steeds. Ik zeg schijfremmen voor iedereen!

Hopelijk krijgt Tom Boonen geen schijf in zijn gezicht zoals deze jonge kerel!!



Ottawa fietsland?

Je zou het misschien niet verwachten, maar Ottawa doet het beter dan ons! Met alle mobiliteitsplannen in Gent, Brugge en andere steden zal volgens mij de bakfiets meer en meer in het straatbeeld komen. In Ottawa hebben ze dat al door. Wij Belgen zijn al blij als er ergens 2 plaatsjes zijn voor bakfietsen die dan nog meestal te klein zijn. Otttawa goed bezig!
Afbeeldingen gevonden op Pinterest.

Kopenhagen en fietsen

Wij vinden België het fietsland bij uitstek omdat we De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik... De Nederlanders hebben dan weer de fietspaden waar wij van dromen. Ook zij vinden dat ze het fietsland zijn. Als je Denemarken bekijkt is dat toch heel wat anders.

dinsdag 10 januari 2017

Shimano handleiding voor alle type versnellingen

Wie graag zelf sleutelt aan zijn fietsen kan soms wel eens een handleiding gebruiken. Via deze link: http://si.shimano.com/# vind je alle handleidingen. Kies eerst je taal en daarna het type versnellingen. Dan kun je kiezen uit: dealershanleiding, gebruikershandeleiding, technische montage en illustraties.



Fiets in schrikdraad

'Schokkend' filmpje: fiets zit vast in schrikdraad en dat zorgt voor 'spanning' bij deze vriendengroep
Haha, veel grappiger kan de redding van een fiets niet worden!
Bekijk het filmpje op: Fiets in schrikdraad