donderdag 29 december 2016

Fietssloten 2.0


Foto: ww.want.nl

Litelock

Fietssloten zijn aan een nieuwe generatie bezig. Deze Litelock is super flexibel. Helaas wel wat duur. Je telt 100 euro neer voor een LiteLock. Verkrijgbaar in drie kleuren.

Afbeeldingsresultaat voor vomiting bike skunklock

SkunkLock

Helemaal anders dan andere sloten is SkunkLock. Een slot waarvan je moet overgeven als je die probeert stuk te zagen. Revolutionair zou ik zeggen. Of het echt werkt en gezond is zou ik niet weten. Ik zou het toch niet gebruiken. Misschien krijg je nog wel een proces aan je been voor vergiftiging?

Zadelpenslot

Foto: Mega Cycle
InterLock het slot dat verdwijnt in je fiets! De InterLock is een slot ingebouwd in een zadelpen. Doormiddel van een zadelpen te combineren met een kabelslot ontstaat een strak en functioneel product. Het slot verdwijnt in de zadelpen en is gemakkelijk tevoorschijn te halen en weer terug te stoppen. Tijdens het fietsen heeft men geen last van een los slot en het slot kan niet vergeten worden. Doormiddel van dit slot kan elke racefiets, mountainbike, koeriersfiets of fixie vast worden gezet aan een hek, lantaarnpaal of ander vast object. De InterLock is leverbaar in drie maten zodat het slot voor elke fiets geschikt is.
De InterLock is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium in combinatie met een gevlochten staalkabel. De InterLock is verkijgbaar in de kleuren zwart en zilver en in de diameters 25.4mm, 27.2mm en 31.6mm.

Voor 59,95 euro heb je er al één! Een nadeel die ik zou kunnen bedenken is dat bij regenweer er water via de kabels in je fiets terecht komt. Dat is uiteraard niet goed voor je fiets.
(Info zadelpenslot.nl)

Pedaalslot

Op Pinterest, waar anders, kwam ik ook dit tegen. Knap gevonden! Mooi weggewerkt. Dit systeem werkt alleen maar bij één type pedaal. Een prijs kon ik niet vinden.

Ellipse

Fietsslot dat je kan openen met je smartphone. Het slot laadt op via zonne-energie. Zodra je in de buurt van je fietskomt gaat het slot open. Dit kan via bluetooth. Je krijgt een seintje op je telefoon als iemand aan je fiets zit. Het slot is wel duur, nl. 199 euro. Voor die prijs hoe je wel nooit meer te zoeken naar sleutels. Meer info op: https://uncle-gadget.nl/p/ellipse-automatisch-fietsslot/

Foto gevonden op uncle-gadget.nl


Mijn besluit

Als je rekening houdt met de prijs en de functionaliteit is mijn grote voorkeur voor Interlock. Heel mooi weggewerkt. Bij Skunklock zou ik bang zou dat de persoon zwaar vergiftigd is en mij nog een proces aansmeert, ookal probeert die persoon mijn fiets te pikken. LiteLock is mooi maar waar hang je het weer als je het niet gebruikt? De prijs is ook een beetje te duur. Dit laatste is hetzelfde voor de Ellipse lock.



Trein-fiets-tram

Misschien is dit wel een deel van de oplossing voor de mobiliteitsproblemen in steden. Je hebt geen vouwfiets zoals een Brompton nodig. Voor mensen die overwegen een duurdere elektrische fiets te kopen is dit misschien wel een betere optie. Voor velen is een afstand van 20 km al te ver voor woonwerk-verkeer. Dat is te begrijpen in Belgisch weer. Wind, regen, misschien sneeuw... Het zijn de oorzaken waarvoor mensen de fiets thuis laten. In combinatie met deze tram is dat misschien wel haalbaarder. Misschien treinen en bussen ook uitrusten met dergelijk oplossingen?

Ik vond deze foto op Pinterest.

dinsdag 27 december 2016

Fietshelm 2.0


Lumos helmet


Via Facebook kreeg ik reclame voor de Lumos Helmet. Een helm met een fel licht vooraan, richtingaanwijzers (aka pinkers) en remlicht. Hoe het precies werkt is mij niet helemaal duidelijk. De prijs is wel pittig, nl. 179 dollar. Je kunt nu al in pre-order aankopen via www.lumoshelmet.co. De verlichting van je fiets hangt meestal te laag en zit vaak verborgen achter auto's of andere objecten. Ikzelf heb ook een lampje op mijn helm bevestigd met een elastiek. Op de heel donkere fietstukken scheelt dat wel. Op YouTube vind je nog heel wat filmpjes. 









Magicshine genie

Foto van Led247.nl
Deze lichtgevende helm heeft ingebouwde led-verlichting als voorlicht, achterlicht en knipperlichten. De knipperlichten bedien je met een draadloze afstandsbediening op het stuur. Deze leds zijn via usb-oplaadbaar. Via onderstaande link te koop voor 179,95 euro. De helm heeft een mooi design. Voor zover ik kan zien is de helm enkel beschikbaar in M en L (54 cm tot 56 cm). Als je nog een dikkere muts wil onder doen wordt dit denk ik moeilijker. Het gewicht is 466 gr. Mijn helm weegt 320 gr. en een eenvoudig led-zaklampje al snel 100 gr. Dan lijkt me 466 gr. wel goed voor meerdere led op je hoofd.

http://www.led247.nl/mtb-helm-magicshine-genie-met-led-verlichting.html

Torch helmet

Dit model lijkt, als je het mij vraagt, meer op een skatehlem en ziet er minder sportief uit. Ik vind het iets minder geslaagd.  De prijs van 85 pond is dan wel weer aantrekkelijker dan de andere modellen. 

http://torchapparel.eu/


Andere (nieuwe) verlichte helmen

Enkele voorbeelden van helmen met lichtjes zie je hierboven in dit filmpje zie je 5 schitterende helm. Eentje ervan is hierboven beschreven. Een nieuwe in dit filmpje is de airbaghelm.




woensdag 21 december 2016

Cargofietskar

Mijn nieuwe cargofietskar is een feit. Gemaakt met aluminiumframe en plaat van harde pvc zodat de kar bestand is tegen de regen. De wielen zijn snel te demonteren door gebruik te maken van splitpennen. De kar kan makkelijk op het strand getrokken worden omdat er een aansluiting is voorzien voor een trekstang. Het was een beetje zoeken naar de onderdelen, maar het is gelukt.

Wie denkt dat deze cargofietskar een gedrocht is achter je. Dat is het totaal niet! De kar rijdt super smooth. Het volgt zoals een gewone aanhangwagen. Je hoeft dus niet de hele tijd achter je te kijken. Je kunt alles meenemen wat je maar wil. Iedereen zou zo'n cargofietskar moeten hebben!

maandag 19 december 2016

Misbruik maken van het fietspad 3

Vorige week waren het weer enkele momenten van leven of dood. Als je dan even boos durft kijken naar de bestuurder van de auto of vrachtwagen schelden ze je uit. Die bestuurders beseffen niet dat jij zelf op de weg moet tegen het verkeer in. Toen ik op de autobaan reed, was er een oud vrouwtje die reed. Ze wijkte heel laat uit, met als gevolg dat de tweede en de derde auto bijna niet meer uitwijkten. Er was ook een bestelwagen die met opzet dicht kwam rijden om aan te tonen dat ik daar niet moest rijden met mijn fiets. Gelukkig kwamen er van beiden kan geen vrachtwagens tegelijk. Dan zou het over en out geweest zijn.

Ik belde toch weer even naar de lokale politie om de problemen te melden. De werklieden zouden een doorgang langs het fietspad in de grasberm laten. Dit deden ze echter niet zodat je totaal geen doorgang had en op de rijweg moest. Het fietspad was volledig versperd met geen enkele aanduiding wat je als fietser moest doen. De werklieden deden geen enkele moeite om een beetje doorgang te laten. Waarschijnlijk na controle van de politie parkeerden ze hun auto's meer langs de ene kant van het fietspad, maar dan zetten ze daar een kruiwagen of gereedschap. Niet te begrijpen! Soms waren de werklieden al bezig van 's morgens vroeg in het donker. Helemaal kamikaze om dan op de rijweg te gaan. Gelukkig was er geen mist die week. Als je daar zou gestaan hebben met fietskar met twee kindjes in of als oudere persoon met een 3-wielfiets heb je redelijk pech. De agente die ik aan de telefoon had zei dat ze meer controle gingen doen dit haalde maar matig resultaat. Ik vroeg voor extra borden betreffende veiligheid, maar dit ging niet zei ze. Zelfs deze foto's zijn niet voldoende om het probleem kenbaar te maken. Fiets zouden denken dat ze op de rijweg moeten. Ook als je niet voorbij de werken kon moet je er toch voorbij zei ze. Ze wenste me wel veel succes om thuis te geraken met mijn fiets. Hoe ironisch!

Wegenwerken zijn voor een fietser dodelijk!!!

De foto met de vrachtwagen die geparkeerd stond op het fietspad, was een Pool die de weg kwijt was vermoed ik. Hij kon natuurlijk niet zomaar even op de rijweg stoppen. Gelukkig kan dit wel op het fietspad. Als fietser moet je dan op de rijweg tegen het verkeer in. Let ook op de auto die aan de overkant tegen het verkeer in staat geparkeerd. Als je het mij vraagt is dat een overtreding. :-)




vrijdag 16 december 2016

Larry vs Harry Bullitt review

De Bullitt is de beste bakfiets die je kunt inbeelden! De beste bakfiets omdat hij de snelste is. Dit komt doordat hij maar twee wielen heeft en geen drie. Daarnaast is hij ook superlicht gemaakt. Ik vind het het gewoon een designstuk om naar te kijken. Mocht ik mogen van mijn vrouw gebruik ik hem als salontafel ofzo. Als je door het dorp rijdt zie je heel vaak hoofden draaien om te kijken naar je fiets. Ook als hij ergens geparkeerd staat stoppen mensen om de fiets te bestuderen. Hij is gewoon prachtig gemaakt! Prachtig ook hoe één frame voor alle lichaamslengtes past.

Goedkoop is hij helaas niet. Je bent al snel tegen de 3000 euro kwijt voor een niet-elektrische versie. Ik maakte zelf de platen voor erin. Zo was ik maar 40 euro kwijt ipv 190 euro voor het HoneyComb board, zoals zij dat noemen.

De eerste keer dat ik ermee ging rijden was wel wennen. Van het minste je draait aan je stuur wijkt het voorwiel al veel uit. Als je langs auto's rijdt en je bent het stuurgedrag niet gewoon is het wel even schrikken om niet tegen de geparkeerde auto's te botsen. Na twee à drie keer ben je er wel mee weg. De rij-eigenschappen zijn prachtig in vergelijking met andere bakfietsen.

Het is mijn duurste fiets die ik ooit kocht heb. Ik heb lang getwijfeld of ik hem zou kopen. Veel mensen hadden me de aankoop afgeraden. Ze zeiden dat ik de fiets niet meer zou gebruiken als de kindjes groter zijn, maar de Bullitt is meer dan een kindermobiel. Je doet met gemak boodschappen, boekentassen en sporttassen gaan makkelijk mee... Op Pinterest kwam ik toevallig een afbeelding tegen met de tekst: live is to short, buy the damn bicycle. Dat heb ik toen maar gedaan. Ik was nog nooit zo blij met een object eigenlijk. Ik voel met totaal niet schuldig met de aankoop. Ik zou hem direct opnieuw kopen. Hij is gewoon de max!


woensdag 14 december 2016

Fietssnelweg

Ooit zal de auto helemaal verdrongen worden door de fiets. De foto van de fietssnelweg in Australia is al een hele stap. Mocht dit er zijn zou ik dat schitterend vinden. Stel je voor??!! Een bedenking wel, hoe moet de fietser de afslag nemen? Over de rijstrook van de auto's?

Foto Pinterest
Bekijk op de foto hiernaast van het fietspad in Kopenhagen. Wij Belgen denken dat die in Nederland al groot zijn, maar die in Denemarken zijn mega! We denken dat we een fietsland zijn omdat iedere zondag met de koersfiets een toer van 60 km doen en dat dé Ronde van Vlaanderen in ons land is, de beste crossers van België zijn... maar op gebied van fietsen in de stad voor dagelijkse verplaatsingen hebben we een toch een achterstand in te halen.
Foto Pinterest


Landing geslaagd of niet?

Zou het deze kerel gelukt zijn om met zijn zwaar beladen fiets toe een goede landing te brengen? Schitterende afbeelding! Gevonden via Pinterest.

Bikeporn

Veel mensen die bij ons in de garage komen zeggen: 'Amai, je hebt ook genoeg fietsen!'. Dan antwoord ik: 'in de garage staan er ook nog'. Mijn vrouw kan er gelukkig mee leven. Toch een schitterende afbeelding! Gevonden via Facebook.

vrijdag 9 december 2016

Legohelm

Foto: MOEF
www.boredpanda.com
Hoe kom je er op? Een helm maken van het haar van een Legopoppetje? Wel leuk gevonden. Kinderen zouden het wel hilarisch vinden, alhoewel ze het snel ook weer beu zouden zijn. Je zal in elk geval opvallen. Blijkbaar was dit ene Higby's zijn thesis in samenwerking met een Deense design firma MOEF. Lees het volledige artikel op: http://www.boredpanda.com/lego-hair-bike-helmet-simon-higby-clara-prior-moef/

Bicyclerace

Gewoon de max! Wel een beetje groot voor in je living! Maar gewoon de max! De fietsen zijn verbonden met een rennertje op de piste. Zo kun je gaan racen tegen elkaar. Ik zie dit al voor me met een bende vrienden hoeveel plezier we hiermee zouden maken. Is het natuurlijk een eerlijke race??

Info en foto http://www.boredpanda.com/bicycle-race-table/

maandag 5 december 2016

Meldpunt fietspaden

Foto: fietsersbond.be
Mijn buurman die ook aan de fietsdrugs zit stuurde me deze link door: www.meldpuntfietspaden.be/. Via deze site kun je knelpunten signaleren. De melding wordt automatisch per e-mail naar de bevoegde wegbeheerder gestuurd, die verantwoordelijk is voor de behandeling van de melding en de oplossing van het gesignaleerde probleem. Mijn buurman heeft dit eens gedaan en kreeg al snel een bericht terug. Oproep aan alle fietsers. Meld die knelpunten! De fietspaden kunnen er alleen maar beter van worden.

Misbruik maken van het fietspad 2


Vandaag weer al eens een hoop ellende tegengekomen op het fietspad. Een brandstoftanker staat op het fietspad geparkeerd. Met de fiets moet je dan tegen het verkeer in op de baan waar auto's aan 90 km/h rijden. Bovendien was dit ook in een bocht waardoor de auto's je niet tijdig kunnen zien. Bovendien was er meer dan genoeg plaats.





Een aanhangwagen die op het fietspad slingerde die niet in gebruik was. Opnieuw was er voldoende parkeerplaats tussen de auto's.








Bij de onderhoudswerken van de bomen langs het fietspad wordt er duidelijk niet aan de fietser gedacht. Ze laten een hele boel modder en takken achter. Op de andere foto zie je de werkmannen bezig. Het hele fietspad is afgezet. Dus weer kamikaze op de baan. Op de foto zie je een auto die aan 90 km/h reed. Echt gevaarlijk. Een beetje verder op diezelfde weg was het ook afgezet. (Hiervan heb ik geen foto.) Toen moest ik weer op de weg. De eerste auto had me gezien en wijkte uit. De tweede auto daarachter wijkte al minder uit en de derde nog minder. Naast openzwaaiende deuren zijn wegwerkzaamheden een nachtmerrie voor de fietser.