dinsdag 31 januari 2017

Review Douze Traveller

De Douze bakfiets heeft een mooi design. Anders dan alle andere bakfietsen. Wij kochten de Douze voor mijn vrouw owv de lage instap. Toen wij de Douze kochten was de naafdynamo en koplampje voor zien, maar niet achter aan. Wij moesten dus bijbetalen om deze te voorzien. Een slot was er niet bij en hebben laten toevoegen. De fiets heeft metalen spatborden en niet van die pvc die nogal vervormen. De fiets is zwaar in vergelijking met een Bullitt. De fiets is zeer zwaar en daarom niet altijd makkelijk wendbaar.

Versnellingen

Gewoon Alfine 8. Niks op aan te merken. Voldoende versnellingen voor het vlakke kustlandschap.

Het stuurmechanisme

Het stuurmechanisme is niet met een stang, maar met twee kabeltjes. Wel mooi uitgevoerd, maar zeer gevoelig aan zee voor zand. Die kabeltjes moesten regelmatig ingesmeerd worden en vragen dus wel wat onderhoud. Het zand bleef er dan ook makkelijker in plakken. Het grootste nadeel aan dit mechanisme was het geluid. Het manoeuvreren maakte het mechanisme een krakend geluid die eigenlijk niet zo aangenaam is.

Verlichting

Toen wij de Douze kochten was de naafdynamo en koplampje voor zien, maar niet achter aan. Wij moesten dus bijbetalen om deze te voorzien. Wij hadden na nog geen half jaar problemen met het voorwiel. Het zat helemaal geblokkeerd. De fietsmaker heeft dan voor ons een nieuw wiel met naafdynamo geregeld. Dit zegt misschien is van de onderdelen die Douze gebruikt.

De staander

De staander klapte na enige tijd niet helemaal meer naar boven. Je moest dus de staander zelf helemaal naar boven duwen met je voet. De staander zat ook te ver naar voren. Ik moest mijn voet best wel strekken om de fiets van of op de staander te zetten. Bij de Bullitt zit die verhouding veel beter.

De bak

De buizen om een soort bak te vorm zijn uniek en vangen weinig wind. Voor de kids zijn de buizen makkelijk om te gebruiken als trapje om in de bak te kruipen. Zonder bankje voor kids kun je de bak gebruiken maar is niet ideaal. Voor hen zat het niet zo lekker aan de rug.

Ik maakte die buizen los en deed er binnenbanden over. Dit zie je zo goed als niet en beschermt mooi de buizen.

Twee delen

De fiets kan in tegenstelling tot alle andere bakfietsen kan de Douze in twee stukken. Onder het stuur kun je de fiets losmaken. Je maakt de remhendel los en enkele vijzen en dan hard trekken en dan komt hij los. Het directe net zie ik er niet van in. Wij hebben dit een keer gedaan om hem in de auto te vervoeren. Ideaal was het verre van, want het geheel weegt meer dan 20 kg en is niet zo makkelijk hanteerbaar.

Conclusie

De Douze is heel mooi van design. De looks zitten goed. De fiets moet lichter gemaakt worden. Het delen in stukken is nutteloos. De bak met buizen is mooi. Het stuurmechanisme zou beter vervangen worden door een stuurstang. Dit is op de nieuwste modellen zo denk ik.

Als ik de Douze vergelijk met een Bullitt heeft de Douze het voordeel van de lage instap de wel handig is voor dames, metalen spatborden en de vrouwelijke look van de fiets. Het is dus meer een bakfiets voor dames, maar het gewicht is dan wel te hoog. De Bullitt is voor de rest op alle vlakken beter. Stuurgedrag, verstelbaarstuur, gebruiksgemak, plaats voor spullen,... Bullitt blijft the best!





maandag 23 januari 2017

Fietsen en regen

Fietsen in Belgiƫ en de lage landen is geen lachertje. Regelmatig hebben we af te rekenen met een buitje. Hoewel de meesten de regen als grote spelbreker zien om niet te fietsen vind ik de wind de grootste spelbreker. Dan heb ik het over wind van 5 beaufort en meer. Ik woon natuurlijk aan de kust waar het iets meer waait. Als je over de Polders fiets dat zo plat is als een biljartbal en zeer weinig huizen of bomen die de wind breken kan je je echt dood stampen. Tegen de wind kan je niks doen, tegen de regen wel. Je doet regenkledij aan en je doet het af als je op je bestemming bent aangekomen. Reservekledij meenemen is soms wel eens aan te raden. Het enige dat moeilijk gaat bij regenweer is de combinatie van helm en regenjas met kap. Als je kap al over je helm gaat is het meestal niet meer mogelijk om je hoofd te draaien. Hier is er misschien nog een gat in de markt. Wat je wel kunt doen is een badmuts over je helm trekken. Ik heb daarvan al eerder een post gedaan op deze blog. Dat gaat zeer makkelijk en is je helm waterdicht.

Hieronder zie je enkele foto's van uitvindingen. Ze zijn leuk geprobeerd, maar ik zou ze niet aanraden. Zo'n cape wappert altijd bij mij en gebruik ik dan ook niet meer. Hoewel het model van op deze foto er strakker uitziet aan het stuur zou ik het toch niet meer gebruiken. Die regententjes zijn er een beetje over. Als je dit aan de kust zou gebruiken beland je volgens mij waar je liever niet zou belanden. Bovendien worden mijn voeten meestal het natste. Dat komt van het water dat onder mijn spatbord verzameld en er dan uitvliegt onderaan. Ik doe meestal gewoon een regenbroek over mijn kleren en een regenjas aan. Vroeger deed ik nog regenhoezen over mijn schoenen, maar die zitten niet goed. Het stof zit onder je zool waardoor je pedalen niet goed voelt en zou durven glijden van je pedaal. Aan mijn voeten draag ik daarom goeie regenschoenen. Als ik dan natte voeten heb zet ik mijn schoenen te drogen bij de verwarming en doe ik andere schoenen aan.

Wat ik wel nog vaak gebruik ipv een regenbroek zijn Rainlegs. Het is iets uit de paardensport. Het zijn een soort flappen die je op je benen doet. Bij felle regen zal je hier en daar nog wel nat worden aan je benen. Het is ideaal als het zo maar half en half regent. Je onderbenen worden meestal niet echt nat. Deze Rainlegs geven ook warmte als het zeer koude winterdagen zijn. Het is makkelijk aan en uit te doen zonder je schoenen uit te doen. Voor de prijs moet je het ook niet laten. Kost slechts 35 euro.

Foto: wieleroutfits.nl




woensdag 18 januari 2017

Hoe wordt een Brompton gemaakt?

Schitterend filmpje! Bekijk ook even mijn review van de Brompton die ik eerder gepost heb. Het blijft een prachtig design. Zowel opgevouwen als rijdend!


zondag 15 januari 2017

Kettingonderhoud

Mooi artikel op fietersbond.nl over het onderhoud van je ketting. Er is duidelijk een verschil tussen teflonolie en siliconenolie die je dus beter niet gebruikt. Gebruik echt kettingolie! Wil je weten waarom en wat het verschil is tussen al die soorten olie? Lees dat dit artikel:
http://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen-1/ketting#.WHt2cRvhCM9

Nu we toch over onderhoud van ketting bezig zijn bekijk dan ook even deze link over hoe je een ketting moet schoonmaken en ontvetten; https://www.fietsenopfietsen.nl/fietsketting-schoonmaken
Foto: FietsenopFietsen.nl


woensdag 11 januari 2017

Remschijven echt zo gevaarlijk?

Tom Boonen zou overgestapt zijn op schijfremmen. Met schijven rem je inderdaad fantastisch! Het is dezelfde techniek als van auto's. Er wordt gezegd dat die schijven in messen veranderen. Bij mijn fietsen is dat niet zo. Rem ik niet hard genoeg? Ik ben in elk geval pro remschijven. Het enige dat bij mij niet zo goed gaat is het terugzetten van een wiel. Dan moet je dat passen tussen de rem zelf en dat is nogal mikken. Zeker bij het achterwiel met derailleur. Al die heisa is eigenlijk gebaseerd op een vooral in het profwielrennen daar zou een onderzoek van zijn, maar dat loopt nog steeds. Ik zeg schijfremmen voor iedereen!

Hopelijk krijgt Tom Boonen geen schijf in zijn gezicht zoals deze jonge kerel!!



Ottawa fietsland?

Je zou het misschien niet verwachten, maar Ottawa doet het beter dan ons! Met alle mobiliteitsplannen in Gent, Brugge en andere steden zal volgens mij de bakfiets meer en meer in het straatbeeld komen. In Ottawa hebben ze dat al door. Wij Belgen zijn al blij als er ergens 2 plaatsjes zijn voor bakfietsen die dan nog meestal te klein zijn. Otttawa goed bezig!
Afbeeldingen gevonden op Pinterest.

Kopenhagen en fietsen

Wij vinden Belgiƫ het fietsland bij uitstek omdat we De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik... De Nederlanders hebben dan weer de fietspaden waar wij van dromen. Ook zij vinden dat ze het fietsland zijn. Als je Denemarken bekijkt is dat toch heel wat anders.

dinsdag 10 januari 2017

Shimano handleiding voor alle type versnellingen

Wie graag zelf sleutelt aan zijn fietsen kan soms wel eens een handleiding gebruiken. Via deze link: http://si.shimano.com/# vind je alle handleidingen. Kies eerst je taal en daarna het type versnellingen. Dan kun je kiezen uit: dealershanleiding, gebruikershandeleiding, technische montage en illustraties.



Fiets in schrikdraad

'Schokkend' filmpje: fiets zit vast in schrikdraad en dat zorgt voor 'spanning' bij deze vriendengroep
Haha, veel grappiger kan de redding van een fiets niet worden!
Bekijk het filmpje op: Fiets in schrikdraad